Ενα νέο ψηφιακό σύστημα που θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογουμένους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση στήνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ, βελτιώνοντας παράλληλα τους κανόνες προκειμένου ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μη χάνει την ρύθμισή του. Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέα ευκαιρία στους οφειλέτες να επανενταχθούν στις χαμένες ρυθμίσεις πληρώνοντας μαζεμένες τις εκπρόθεσμες δόσεις, με αρμόδιους παράγοντες να επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:
n Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.
Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
n Εχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Επίσης με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αλλά και τον μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:
n Ολες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
n Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε
n Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.