Sunday, September 8, 2024
Home » Εργασία: Αποδοχές κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην Κύπρο

Εργασία: Αποδοχές κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην Κύπρο

0 comments

Οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρώπη διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και υπάρχουν χώρες στις οποίες καλοπληρώνονται κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι, χώρες που προσφέρονται «ψίχουλα» σε μεγάλη μάζα εργατικού δυναμικού και χώρες όπου διασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό μέσο ετήσιο εισόδημα, σε σχέση με το κόστος διαβίωσης.

Πατρίκιοι εργαζόμενοι συναντώνται κυρίως στις χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης και έχουν τις υψηλότερες μέσες καθαρές αποδοχές, ενώ πληβείοι εργαζόμενοι είναι κυρίως πολλοί στις χώρες της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης, καθώς αμείβονται κατά μέσο όρο με πολύ χαμηλότερους ετήσιους μισθούς.

Πώς γίνεται η σύγκριση

Τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat και επεξεργάστηκε ο «Φ» δείχνουν ότι σημαντικές εισοδηματικές διαφορές υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Ευρώπης, που συγκαταλέγονται στις ισχυρές οικονομίες.

Οι μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές υπολογίζονται αφαιρώντας τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τις ακαθάριστες ετήσιες αποδοχές και στη συνέχεια προσθέτοντας τα οικογενειακά επιδόματα. Οι διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις -για παράδειγμα αν είναι κανείς άγαμος ή παντρεμένος, ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών- επηρεάζουν τις καθαρές αποδοχές.

Στο θέμα έκανε αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα και η ιστοσελίδα Euronews Business, αναδεικνύοντας μέσα από τα στοιχεία τομισθολογικό χάσμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πού βρίσκονται οι μέσες ετήσιες μισθολογικές αποδοχές στην Κύπρο, με έτος αναφοράς το 2023.

Πιο ψηλά η Ελβετία

Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα ψηλότερα εισοδήματα, με εντυπωσιακό μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα 85.582 ευρώ, με βάση τις καθαρές αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά, σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι καθαρές μέσες αποδοχές ζευγαριού με ένα εισόδημα και δυο παιδιά στην Ελβετία είναι 98.667, για ζευγάρι με δυο εισοδήματα και δυο παιδιά είναι €177.993 και για ζευγάρι δύο εισοδημάτων χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι €167.235.

Στην ΕΕ των «27» οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά είναι €28.217, οι μέσες αποδοχές ζευγαριού με ένα εισόδημα και δυο παιδιά είναι €33.940, για ζευγάρι δυο εισοδημάτων με δυο παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €60.447 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι € 56.485.

Στην Ευρωζώνη οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά είναι €31.150, οι μέσες αποδοχές ζευγαριού με ένα εισόδημα και δυο παιδιά είναι €37.575, για ζευγάρι δυο εισοδημάτων με δυο παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €60.737 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €62.364.

Πίσω η Κύπρος από τον μέσο όρο

Στην Κύπρο οι μέσες ετήσιες αποδοχές για όλα τα σενάρια υπολείπονται σημαντικά τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ των «27», όσο και από τον μέσο όρο των εργαζομένων στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά είναι €22.913, οι μέσες αποδοχές ζευγαριού με ένα εισόδημα και δυο παιδιά είναι €24.096, για ζευγάρι δυο εισοδημάτων με δυο παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €46.611 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €45.827.

– Στην Ελλάδα οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά είναι €17.707, οι μέσες αποδοχές ζευγαριού με ένα εισόδημα και δυο παιδιά είναι €19.921, για ζευγάρι δυο εισοδημάτων με δυο παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €38.498 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά οι μέσες αποδοχές είναι €38.252.

Ανισότητες

Μετά την Ελβετία, οι εργαζόμενοι στην Ισλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν μέσες αποδοχές €53.885 και €49.035 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η Νορβηγία και η Ολλανδία κατέγραψαν επίσης καθαρές αποδοχές άνω των 45.000 ευρώ.

Στο άλλο άκρο, εργαζόμενοι σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία έχουν τις χαμηλότερες μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές, με €8.968 και €9.355, αντίστοιχα. Οι εργαζόμενοι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία (€11.105), Κροατία (€12.330) και η Ουγγαρία (€12.456) βρίσκονται επίσης στο κατώτερο άκρο της κλίμακας αποδοχών. Τα προαναφερθέντα ποσά αφορούν αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά.

Τα εισοδήματα στις μεγαλύτερες οικονομίες

– Μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης, τα νοικοκυριά στη Γερμανία είχαν το 2023 τις υψηλότερες καθαρές αποδοχές (€38.086) για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά. Για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €48.882, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €82.793 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά είναι €76.173.

– Στη Γαλλία για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι €31.481, για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €36.083, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €66.418 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα είναι €62.962.

– Στην Ιταλία για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι €24.207, για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €29.457, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €52.945 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα είναι €48.414.

Τα οικογενειακά εισοδήματα στις χώρες της Βαλτικής και αλλού

– Στη Σλοβακία για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι €12.744, για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €18.399, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €30.288 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα είναι €25.488.

– Στη Λιθουανία για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €14.557, για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €17.827, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €31.172 και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα είναι €29.114.

– Στη Σλοβενία για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι €17.546, για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €21.825, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €37.534, και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα είναι €35.095.

– Στην Εσθονία για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι €17.524, για ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €20.245, για ζευγάρι δύο εισοδημάτων με δύο παιδιά το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι €37.337, και για ζευγάρι δυο εισοδημάτων χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα είναι €35.047.

Οι διαφορές και η ποιότητα της ζωής

Τα στοιχεία δείχνουν πώς ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών και η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά τις καθαρές αποδοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ η κατάταξη ορισμένων χωρών μετατοπίζεται υπό αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, οι συνολικές αλλαγές δεν είναι γενικά δραματικές.

Όλες αυτές οι διαφορές στις καθαρές αποδοχές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική ισότητα στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ενδιαφερόμενοι φορείς λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την εισοδηματική ανισότητα και να προωθήσουν την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο.

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More