Sunday, December 29, 2024
Home » Εποπτικές προτεραιότητες για την περίοδο 2025-2027

Εποπτικές προτεραιότητες για την περίοδο 2025-2027

0 comments

Στα επίκαιρα θέματα επικεντρώνονται οι εποπτικές προτεραιότητες για την περίοδο 2025-27 με έμφαση στην ανθεκτικότητα των τραπεζών σε άμεσες μακροχρηματοπιστωτικές απειλές και σοβαρές γεωπολιτικές διαταραχές, στη σημασία της έγκαιρης διόρθωσης των γνωστών ουσιωδών ελλείψεων και στις ανάγκες που απορρέουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεχνολογίες.

Στην ιστοσελίδατης ΕΚΤ (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM)) αναφέρεται ότι η επίμονη αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μακροοικονομικές προοπτικές και η αυξανόμενη ένταση των γεωπολιτικών απειλών απαιτεί μεγαλύτερο εποπτικό έλεγχο της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τυχόν συναφείς διαταραχές. Δεδομένων των επίμονων καθοδικών κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να θεωρηθούν σενάρια πέραν του βασικού και να εξεταστούν διαφορετικές δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια. Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ελλείψεις που διαπιστώνονται στα πλαίσια διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, να εγκαταλείψουν τυχόν επιδείξεις της ποιότητας των ενεργητικών στοιχείων και να διατηρηθούν ικανοποιητικές προβλέψεις. Οι μακροοικονομικές δυνατότητες να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανοιγμάτων των τραπεζών σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, π.χ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και από τη φύση τους διάφορες πτυχές, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς μακροοικονομικές πιστώσεις και να επηρεάσουν το ευρύτερο περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργούν οι τράπεζες. Μπορούν να αποτελέσουν άμεσες απειλές για την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα των τραπεζών, ιδίως όταν συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους για τις τεχνολογίες πληροφορικής (ΤΠ) και την κυβερνοασφάλεια, απαιτώντας έτσι στοχευμένες εποπτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των σχετικών ανεπαρκειών. Αναγνωρίζοντας τους πολλούς διαφορετικούς διαύλους μετάδοσης των γεωπολιτικών κινδύνων, οι εποπτικές αρχές θα δημιουργήσουν διάφορες στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της αντοχής των τραπεζών σε αυτές τις διαταραχές. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ για το 2025, την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις μεταβαλλόμενες μακροοικονομικές συνθήκες και στη στροφή προς υψηλότερα επιτόκια. Οι εύρωστοι ισολογισμοί και η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ συμβάλλουν στη στήριξη των προοπτικών για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των τραπεζών στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αυξάνονται για τα χαρτοφυλάκια που είναι πιο ευπαθή στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον – ιδίως τα χαρτοφυλάκια των εμπορικών ακινήτων και των μικρομεσαίων. Παρά την τάση αυτή, οι δείκτες κάλυψης των τραπεζών συνέχισαν να μειώνονται, ακόμη και για τα τμήματα των αγορών που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης διάθεσης των υφιστάμενων ΜΕΔ. Ως εκ τούτου, η αργή αύξηση των δεικτών κάλυψης των νέων ΜΕΔ και των δανείων σε καθυστέρηση (Στάδιο 2), προκαλούν ανησυχίες ότι οι προβλέψεις των τραπεζών ενδέχεται να μην αντανακλούν επαρκώς δυνητικούς αναδυόμενους κινδύνους ή τους καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από τις λιγότερο ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές και το γεμάτο προκλήσεις γεωπολιτικό περιβάλλον.

Να έχουν αντοχές στις κυβερνοεπιθέσεις

Σημειώνεται επίσης ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν με τις νομικές οδηγίες που απορρέουν από τον κανονισμό για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (Digital Operational Resilience Act – DORA) όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), την αναφορά περιστατικών, τις δοκιμές της ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και τους τρίτους παρόχους υπηρεσιών. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για το 2024 που αφορούσε την ανθεκτικότητα έδειξε ότι οι τράπεζες διαθέτουν σε γενικές γραμμές υψηλού επιπέδου πλαίσια αντιμετώπισης συμβάντων και αποκατάστασης της λειτουργίας τους. Η άσκηση αποκάλυψε επίσης βασικούς τομείς που χρειάζονται βελτίωση, συμπεριλαμβανομένων των πλαισίων επιχειρησιακής συνέχειας, του σχεδιασμού αντιμετώπισης περιστατικών, της ασφάλειας των εφεδρικών αντιγράφων (back-up) και της διαχείρισης τρίτων παρόχων. Ως εκ τούτου, οι εποπτικές αρχές θα αναλάβουν περαιτέρω ενέργειες για τις ελλείψεις που σχετίζονται με την ικανότητα των τραπεζών να αποκαταστήσουν τη λειτουργία τους μετά από μια κυβερνοεπίθεση που πέτυχε τον στόχο της.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00