Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί τις θέσεις των διαφόρων φορέων σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία εταιρειών συλλογικών επενδύσεων, έτσι ώστε να εξευρεθεί μια ισορροπημένη φόρμουλα που να τους ικανοποιεί όλους.
Το νομοσχέδιο περί της Σύστασης και Λειτουργίας των Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων στοχεύει στη δημιουργία ακόμη ενός επιπέδου υπηρεσιών για τη διαχείριση συλλογικών επενδύσεων, με τη λειτουργία διοίκησης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (Fund managers)που προστίθεται στο ήδη υπάρχον επίπεδο των διαχειριστών ταμείων συλλογικών επενδύσεων (Fund Managers).
Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο θα ενισχύει την εξειδίκευση του τομέα, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες προς τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επενδυτές.
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα τέθηκε αρκετές φορές στο μικροσκόπιο των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Κατά τη συζήτηση υπήρξαν κάποιοι ενδοιασμοί, γεγονός που οδήγησε τη Βουλή να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν σε νέες συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αρχίσει η κατ’ αρθρον συζήτηση του νομοθετήματος.
Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε επιστολές προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ), καλώντας τους να καταθέσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους, έτσι ώστε να μελετηθούν στο πλαίσιο της περαιτέρω επεξεργασίας του νομοσχεδίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βουλή οι εκπρόσωποι των δύο συνδέσμων είχαν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις.
Οι θέσεις του ΣΕΛΚ
Ο ΣΕΛΚ, με σημείωμα του προς τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, παραθέτει σειρά παρατηρήσεων.
Ωστόσο, ο ΣΕΛΚ συμφωνεί και υποστηρίζει τη θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη και πιο παραγωγική λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, μέσω μιας ρυθμιζόμενης και εποπτευόμενης διαδικασίας.
Όπως τονίζει ο ΣΕΛΚ, μέσα από μια αξιόπιστη και διάφανη ρύθμιση, ο τομέας των επενδυτικών ταμείων θα κερδίσει πρόσθετη αξία, θα προσελκύσει εγνωσμένου κύρους ταμεία και διαχειριστές και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της φήμης και της αξιοπιστίας της Κύπρου ως ενός επενδυτικού προορισμού επιλογής.
Παράλληλα, τονίζουν πως στόχος είναι όπως με την υιοθέτηση βέλτιστων προτύπων για τον συγκεκριμένο κλάδο, να ξεχωρίσει η Κύπρος ως ένα εξειδικευμένο, προσιτό και ανταγωνιστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών για διεθνή επενδυτικά ταμεία.
Μεταξύ, άλλων τονίζουν πως το νομοσχέδιο περιέχει σημαντικά βάρη και υποχρεώσεις για τις εποπτευόμενες οντότητες, τα οποία σημειώνουν είναι δυσανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας που καλούνται οι πάροχοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών επιτελέσουν.
«Η άποψή μας εδράζεται, κατόπιν σύγκρισης με τις υποχρεώσεις που έχουν άλλες εποπτευόμενες οντότητες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (πχ ΕΠΔΥ), οι οποίες ενδεχομένως να εμπεριέχουν περισσότερο κίνδυνο» συμπληρώνει.
Υποδεικνύει, επίσης, πως η παροχή υπηρεσιών για τις εποπτευόμενες οντότητες ίσως να καθίσταται πιο δύσκολη , κάτι το οποίο πιθανόν να αποτελέσει αποτρεπτικό ή ανασταλτικό παράγοντα προσέλκυσης ικανοποιητικού αριθμού εταιρειών για την προσφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Πηγή: philenews.com