Monday, September 16, 2024
Home » Επιστροφή στα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Επιστροφή στα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε χθες το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,55%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου του 2011 σε υψηλά 13 ετών. Η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΔΑΑ οδηγεί σε περαιτέρω αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, ανέφεραν χρηματιστηριακά γραφεία, προβλέποντας βραχυπρόθεσμα συσσώρευση τιμών, με τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη να βάζουν σε «πειρασμό» τους επενδυτές για μερική κατοχύρωση, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον να εξισορροπεί την πίεση προσφοράς. Η κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ (+0,44% χθες) προσεγγίζει πλέον 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή σύμφωνα με τον Οίκο FTSE Russell εισέρχεται με βαρύτητα 15,604394%, στους δείκτες FTSE All World, FTSE MPF All World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging από τις 14 Φεβρουαρίου. Με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 13 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η σχετική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες FTSE Russell.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ (+0,17%) ισορρόπησε χθες, με την Optima Bank να μην αναμένει κανέναν άμεσο και σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο από την έρευνα της Κομισιόν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων από τη ΔΕΗ την περίοδο 2013 έως το 2019, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, με τιμή-στόχο στα 17,40 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές μετά και την επιστροφή ύστερα από μία 10ετία κρίσης στα ραντάρ των ξένων των επενδυτών θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω κέρδη εφέτος, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να ξεπερνά τις 1.500 μονάδες στο τέλος του 2024, εκτίμησε η NBG Securities.

Βασικό σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, πολλοί καταλύτες που συνηγορούν σε μια διεύρυνση των αποτιμήσεων (σε ένα re-rating των ελληνικών μετοχών) παραμένουν σε ισχύ, όπως η πολιτική σταθερότητα που αποτελεί ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης. Η αγορά βρίσκει στήριξη επίσης από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας) και τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, την ώρα που η ελληνική οικονομία σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, απόρροια και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης, των επενδύσεων και των ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας, με την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης να αποτυπώνεται και στην πρόσφατη υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς για την είσοδο του ΔΑΑ στο ΧΑ. Επίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NBG Securities, οι ελληνικές μετοχές στο σύνολο της αγοράς διακινούνται με μέσο δείκτη αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EV/EBITDA) στις 5,7 φορές για το 2024, δηλαδή με έκπτωση (discount) μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των αγορών της ΕΕ. Οι τοπ επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 περιλαμβάνουν «πρωταθλητές» της αγοράς όπως η Mytilineos, για τη μετοχή του οποίου δίνει τιμή-στόχο τα 50 ευρώ, καθώς προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, η Πειραιώς, με τιμή-στόχο τα 4,5 ευρώ, απόρροια του ελκυστικού της προφίλ ρίσκου/απόδοσης, όπως και η Τιτάν, με τιμή στόχο τα 26,5 ευρώ, καθώς η στρατηγική της φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε χθες στα 142,52 εκατ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο να αφορά τους τίτλους των ΔΑΑ (20,23 εκατ. ευρώ) και ΟΤΕ (17,72 εκατ. ευρώ). Ανοδικά κινήθηκαν 70 μετοχές, 36 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές, ενώ από τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Minerva (+9,63%) και Ακρίτας (+7,84%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι ΟΤΕ (+3,26%), Jumbo (+2,90%), Motor Oil (+2,37%) και Autohellas (+2,06%).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More