Η σύγκρουση συμφερόντων που ζήσαμε μέσα στο καλοκαίρι, με επίκεντρο την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, βοήθησε στο εξής: Υποχρεώθηκαν οι υποστηρικτές του «καλωδίου» να ξεμπροστιάσουν κάποιους μη καλοπροαίρετους αρνητές του έργου. Και είπαν την αλήθεια. Την οποίαν έκρυβαν πολλοί από τις πλατιές μάζες, όσα δημοσιεύματα κι αν έγιναν περί τούτου.
Ποια είναι η αλήθεια; Ότι η παραγωγή από συστήματα αξιοποίησης ΑΠΕ -ιδιαιτέρως τα φωτοβολταϊκά- είναι φθηνή, πολύ φθηνότερη από την παραγωγή της ΑΗΚ από το πετρέλαιο,αλλά πωλείται πανάκριβα. Με κέρδος εξωφρενικά πολλαπλάσιο από το -ρυθμιζόμενο, δηλαδή υπό τον αυστηρό περιορισμό της ΡΑΕΚ- κέρδος της ΑΗΚ. Όχι πάνω από 4.6%.
Υπάρχει ακόμα μία αλήθεια: Όσο περισσότερο ρεύμα παράγουμε από ΑΠΕ, με τη σημερινή δομή της αγοράς, τόσο πιο ακριβά πληρώνουμε το συμβατικό ρεύμα, από την ΑΗΚ.
Μόνο που δεν καταναλώνουμε όλοι ΚΑΙ ρεύμα από ΑΠΕ ΚΑΙ ρεύμα από την πετρελαιοκίνητη ΑΗΚ.
Οι πελάτες (μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί μόνο) των ιδιωτικών εταιρειών ΑΠΕ, αγοράζουν το «πράσινο» ρεύμα με μικρή έκπτωση έναντι της τιμής της ΑΗΚ (και υπόκεινται σε άθλια εκμετάλλευση αλλά είναι και ευχαριστημένοι επειδή γλυτώνουν κάτι τις και ας κερδίζει ο παραγωγός και προμηθευτής «300 και» τοις εκατόν κέρδος) και οι οικιακοί καταναλωτές πληρώνουν τη νύφη. Διότι αγοράζουν (ακόμα πιο) ακριβό ρεύμα από την ΑΗΚ, αλλά πληρώνουν και το κόστος για την αντι-οικονομική λειτουργία των μονάδων της Αρχής Ηλεκτρισμού, που μπαινοβγαίνουν στο σύστημα ή δουλεύουν μέρα-νύχτα «με την πρώτη ή τη δευτέρα» και καταναλώνουν υπερβολικά ακριβό καύσιμο, για να διασφαλιστεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η ασφάλεια του συστήματος.
Δηλαδή, χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές πληρώνουν για να υπάρχουν και να παράγουν τα συστήματα ΑΠΕ, χωρίς οι ίδιοι να έχουν όφελος από αυτή την παραγωγή. Διότι την δωρίσαμε στον ιδιωτικό τομέα και την στερήσαμε από τον δημόσιο.
Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή ηλεκτρισμού από τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Κορδώνουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης για τα 25-30 ευρώ το δίμηνο που πληρώνουν, αλλά η εξοικονόμηση που απολαμβάνουν φορτώνει κόστος τους οικιακούς που δεν έχουν net metering. Γι’ αυτό και οι μέρες του net metering δεν μπορεί παρά να είναι μετρημένες. Έτσι έγινε και αλλού στην ΕΕ.
Και τώρα συζητάμε για την ανάγκη αποθήκευσης πράσινου ηλεκτρισμού. Και συνασπίζονται οι ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές και λένε, διά στόματος Ιωνά Νικολάου, «θα σας βάλουμε εμείς αποθήκευση. Δώστε μας τα μισά με χορηγίες και τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω μας».
Γιατί εμείς είμαστε ανήμποροι;
Γιατί να βάλετε εσείς και να πουλάτε σε εμάς; Θα βάλουμε εμείς την αποθήκευση (ή όπως τη θέλουμε εμείς) και θα πουλούμε σε ΟΛΟΥΣ, όσο πιο φθηνά γίνεται. Διότι το κέρδος για εμάς και την ΑΗΚ -που (πρέπει να) λειτουργεί για εμάς- δεν είναι το ζητούμενο. Μόνο η επιβίωση.
Εν ολίγοις: Αυτοί που κλαίγονται για την ΑΤΑ ή τις αυξήσεις μισθών ή τα επιδόματα πείνας, τα δημοσιονομικά, κλπ, ας βγάλουν φωνή για να μην πετάξει πάλι εκατομμύρια το κράτος για να επιχορηγήσει ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν για να αυξήσουν έσοδα και κέρδη. Δεν έχουμε ως πολίτες κανένα απολύτως συμφέρον να χρηματοδοτήσουμε ιδιώτες για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα ή την επικερδότητά τους ή για να μειώσουν τις απώλειες της παραγόμενης ενέργειας τους. Είναι δική τους δουλειά. Δεν τους το απαγορεύει κανένας.
Η δική μας δουλειά, ως κράτους και ως κοινωνίας, είναι να διασφαλίσουμε την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης στη χαμηλότερη δυνατή τιμή (μέσω διαγωνισμών -πουλά πρώτος ο φθηνότερος), από οποιονδήποτε, ώστε το απόθεμα να συμβάλλει στη μείωση της τελικής τιμής ρεύματος, για όλους.
Ο ηλεκτρισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Και πρέπει να βγουν μπροστά Κυβέρνηση και Βουλή ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη ροή και διάθεση αυτού του κοινωνικού αγαθού να καλύπτει όλους. Όχι μόνο την ΑΗΚ. Υπάρχουν τρόποι να γίνει, χωρίς παραβίαση του ενωσιακού κεκτημένου.
Και ευτυχώς ακούμε πως το Υπουργείο Ενέργειας δεν θα κάνει πίσω και δεν θα εκχωρήσει και την αποθήκευση στην αχόρταγη αγορά. Το αποθηκευμένο -και επιχορηγημένο- ρεύμα θα πηγαίνει στην ΑΗΚ, αναλόγως τιμής ανά κιλοβατώρα, για να επωφελούνται όλοι.
Πηγή: philenews.com