Tuesday, October 22, 2024
Home » Επιστρέφει το εφάπαξ αντί των πολλαπλών συντάξεων

Επιστρέφει το εφάπαξ αντί των πολλαπλών συντάξεων

0 comments

Την ώρα που τα κόμματα ετοιμάζονται να οδηγήσουν μέσα στον Νοέμβριο στην Ολομέλεια της Βουλής τις δώδεκα προτάσεις νόμου με τις οποίες θα καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις και θα μεταφέρεται στο 65 έτος η καταβολή της σύνταξης για τους κρατικούς αξιωματούχους, για το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι η παραχώρηση εφάπαξ αντί σύνταξης σε όσους αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο νομοσχέδιο ηπαραχώρηση εφάπαξ σε κρατικούς αξιωματούχους που θα αφυπηρετούν χωρίς σύνταξη.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προέβλεπε αρχικά την παραχώρηση ενός γενναιόδωρου εφάπαξ ποσού στους κρατικούς αξιωματούχους αντί καταβολής σύνταξης για το αξίωμα που κατείχαν. Η σύνταξη για κρατικό αξίωμα καταργείται, σύμφωνα με εκείνο το νομοσχέδιο, με αντιστάθμισμα την αύξηση του φιλοδωρήματος που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι του κράτους.

Παράλληλα, βάσει του σχεδιασμού, το ύψος του εφάπαξ θα καθοριστεί σε συνάρτηση με τις θητείες που υπηρέτησε ο κρατικός αξιωματούχος. Με το συγκεκριμένο προσχέδιο του νομοσχεδίου είχαν διαφωνήσει τόσο τα κόμματα όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Τα κόμματα υποστήριξαν πως οι βουλευτές θα λάμβαναν λιγότερο εφάπαξ από ό,τι λαμβάνουν σήμερα σε σχέση με τους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους του κράτους.

Πέραν αυτού, διαφωνούσαν και με τη γενικότερη φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης, κάτι που συνέβαλε και στη μη παρουσία τους στη δεύτερη συνάντηση με τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τις διαφωνίες, το υπουργείο ετοίμασε νέο προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει οικειοθελή αποποίησητης σύνταξης από τους αξιωματούχους όταν αναλαμβάνουν ένα κρατικό αξίωμα, καθώς και καταβολή της σύνταξης στο 65ο έτος αντί στο 60ο έτος που είναι σήμερα. Όπως είπε χθες ο Μάκης Κεραυνός «προσπαθήσαμε να κάνουμε διαβούλευση με τα κόμματα και δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κόμματα. Το νομοσχέδιο είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορώ να σας αναφέρω πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως γίνεται μια τελική προσπάθεια με βάση και τις εμπειρίες άλλων χωρών και αφού περάσει από το Υπουργικό το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι στο πλαίσιο της συνταγματικότητας, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ουσιαστικά, με τις τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού, συνάγεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει τα κόμματα, τα οποία σε δύο εβδομάδες θα συνέλθουν εκ νέου για να καθορίσουν την τελική μορφή των προτάσεων νόμου που θα τεθούν προς έγκριση. Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι έξι προτάσεις νόμου των βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη, στις οποίες αποτυπώνονται οι εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τις οποίες επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις συγκεκριμένες προτάσεις είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις από τη Νομική Υπηρεσία. Επίσης, στην Ολομέλεια οδηγείται και η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για αποποίηση της σύνταξης, με τις ρυθμίσεις να τίθενται σε ισχύ από τη 1η Ιουνίου του 2026.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More