Friday, September 20, 2024
Home » Επιστολή ΑΔΜΗΕ: Σταματά η κατασκευή του καλωδίου από 2 Σεπτεμβρίου – Στο κενό και ο νέος εκβιασμός

Επιστολή ΑΔΜΗΕ: Σταματά η κατασκευή του καλωδίου από 2 Σεπτεμβρίου – Στο κενό και ο νέος εκβιασμός

0 comments

Όλα για όλα τα παίζουν ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης (ΑΔΜΗΕ) και η εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο (Nexans) για να εκβιάσουν την κυπριακή Κυβέρνηση και τη ΡΑΕΚ να αποδεχθούν τις αξιώσεις τους για την ημερομηνία έναρξης της ανάκτησης των εξόδων τους (1/1/2025) αλλά και για την πλήρη διασφάλισή τους οικονομικά, αν το έργο τους ναυαγήσει λόγω τουρκικών παρεμβάσεων.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στις κυπριακές Αρχές με την οποία τις ενημερώνει ότι η Nexans αποφάσισε και ενημέρωσε ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου 2024 διακόπτει την κατασκευή του καλωδίου για τις ανάγκες της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ωστόσο, σε τέτοια περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ θα βρεθεί εκτεθειμένος έναντι της Nexans για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που οφείλει ο Έλληνας διαχειριστής στη γαλλική εταιρεία.

Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται, εκ μέρους της NEXANS, την απόφαση της ΡΑΕΚ να μην μεταφέρει στους Κύπριους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος (εκατοντάδες εκατομμύρια, πέραν των 500 εκατ. ευρώ) σε περίπτωση που η Τουρκία παρεμποδίσει την πόντιση του καλωδίου ανοικτά της Κάσου και της Καρπάθου η αλλού. Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται επίσης στην επιστολή του, σύφωνα με πληροφορίες του Φιλελυθέρου, ως λόγο για την απόφαση της Nexans να διακόψει την κατασκευή του καλωδίου την απόφαση της ΡΑΕΚ να μην αρχίσει από 1/1/2025 η ανάκτηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως η επιστολή του ΑΔΜΗΕ και οι απειλές της Nexans εντάσσονται στο πλαίσιο του εκδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν γνώσει του ΑΔΜΗΕ, διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Ενέργειας με την ΕΕ, σε ανώτατο επίπεδο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ώστε το έργο να προχωρήσει κανονικά, χωρίς να υλοποιηθούν οι αξιώσεις του ΑΔΜΗΕ και οι εκβιασμοί της Nexans

Σε αυτό το πλάισιο, λένε οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθεί η χώρα να αναλάβουν οι Κύπριοι καταναλωτές το γεωπολιτικό ρίσκο και το κόστος του, το οποίο εκ των πραγμάτων αδυνατούν να αναλάβουν η ΕΕ, ο ΑΔΜΗΕ και οι δύο κυβερνήσεις.

Ως προς το θέμα της έναρξης αποπληρωμής του ΑΔΜΗΕ, συζητούνται εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να διαφοροποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ ημερομηνίας 2 Ιουλίου 2024.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται αύριο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More