Με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ στον κουμπαρά του ξεκινά το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει σαν στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις βελτιώνοντας τη θέση τους στην αγορά. Η ενεργοποίηση του Ταμείου έγινε με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση σε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για την αύξηση του προϋπολογισμού του σε 61,5 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ήταν στα 21,5 εκατ. ευρώ και η αύξησή του κατά 40 εκατ. ευρώ.
Ωφελούμενοι
Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής από δύο έως πέντε έτη, ενώ ήδη εξετάζεται από την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) μέσω του Ταμείου, και είναι άτοκο, και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.
Οπως τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση ύψους 186,05% του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».
Από την πλευρά του οΝίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έρχεται να προστεθεί στις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε κρίσιμους κλάδους για την εθνική οικονομία όπως ο πρωτογενής τομέας. Καθώς και στην έμπρακτη αρωγή που από την πρώτη στιγμή παρείχαμε στους πληγέντες από τις πρωτόγνωρες καταστροφές και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.