Friday, September 20, 2024
Home » Επιμένουν για λιγότερα στο Ταμείο Πλεονασμού οι εργοδότες – Τι τους είπε ο Πρόεδρος

Επιμένουν για λιγότερα στο Ταμείο Πλεονασμού οι εργοδότες – Τι τους είπε ο Πρόεδρος

0 comments

Στο τραπέζι διατηρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις τη μείωση της εισφοράς που καταβάλλουν στο Ταμείο Πλεονασμού. Όπως υποστηρίζουν, οι γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάλλουν μείωση του ποσοστού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι μετά από πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία επιχειρηματικών συνδέσμων και των ηγεσιών τους αναφέρθηκε ότι το αίτημα επεξηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φάνηκε να συναινεί για αποδοχή του. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

Η εισφορά των εργοδοτών είναι ύψους 1.2% επί των αποδοχών που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος, μέχρι ενός ανωτάτου ορίου, που καθορίζεται κάθε χρόνο. Η εισφορά καταλήγει στο Ταμείο Πλεονασμού, το οποίο έχει δημιουργήσει αποθεματικό πέραν των €626.1 εκατ.

Η μείωση της εισφοράς αποτελούσε πάγιο αίτημα της εργοδοτικής πλευράς. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΟΕΒ για το 2023, η Οργάνωση, λαμβάνοντας υπόψη την καλή οικονομική εικόνα του Ταμείου τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις επιχειρήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού, έχει επανειλημμένα υποβάλει πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για μείωση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο κατά 0,6%.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, το Ταμείο Πλεονασμού χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργοδότες και έχει συσσωρεύσει επαρκές αποθεματικό για κάλυψη των απαιτήσεων για πολλά χρόνια στο μέλλον. «Η μείωση την οποία ζητά συστηματικά η ΟΕΒ, θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό και ουσιαστικό μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ θα επενεργήσει θετικά και επί των δημοσίων οικονομικών καθώς το ίδιο ποσοστό καταβάλλει και το Δημόσιο υπό την ιδιότητα του ως εργοδότης» τονίζει η Οργάνωση.

Πληρώθηκαν πλεονασμοί €98.6 εκατ.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», τα τελευταία τρία χρόνια καταβλήθηκαν αποζημιώσεις πλεονασμού σε εκατοντάδες εργαζόμενους ύψους €98,6 εκατ. Αναλυτικά, πέρσι το Υπουργείο Εργασίας εξέτασε συνολικά 2398 αιτήσεις καταβάλλοντας συνολικό ποσό πληρωμής €27.9 εκατ. Ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν κατά τις 31η Δεκεμβρίου του 2023 ήταν 1887 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός την προηγούμενη χρονιά ήταν 2.043. Παράλληλα, το 2022 έχουν πλεονάσει 2.529 εργαζόμενοι, λαμβάνοντας ποσό €30.5 εκατ. Το 2021 το κράτος παραχώρησε ποσό €22 εκατ. σε πλεονασμούς, για 2.220 πρόσωπα ενώ το 2020 πληρώθηκε ποσό €18.2 εκατ. σε 1.681 εργαζόμενους.

Από πού οι πλεονασμοί

Πέρσι, βαρύ τίμημα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές και την αποθήκευση. Αναλυτικά, το 2023, οι δέκα επαγγελματικοί τομείς για τους οποίους κλήθηκε το Κράτος να πληρώσει πλεονασμούς είναι οι εξής:

  • 439 εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών βγήκαν στην ανεργία, λαμβάνοντας συνολικό ποσό πλεονασμού €2,7 εκατ. Ο μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε αιτητή ήταν €6.217.
  • 320 εργαζόμενοι στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου έχουν πλεονάσει. Το συνολικό ποσό του πλεονασμού ανήλθε στα €3.2 εκατ. Το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε αιτητή ήταν €10.268.
  • 296 εργαζόμενοι από τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες έχουν πλεονάσει, λαμβάνοντας συνολικό ποσό €3,8 εκατ. Το μέσο ποσό που δόθηκε σε αιτητή ήταν €13,064.
  • 269 εργαζόμενοι στη μεταποίηση έχουν πλεονάσει. Το συνολικό ποσό του πλεονασμού που έχει δοθεί ήταν €4.7 εκατ. Το μέσο ποσό που έλαβε κάθε αιτητής ήταν €17.646.
  • 240 εργαζόμενοι στους τομείς των μεταφορών και αποθήκευσης έχουν βγει στην ανεργία. Το συνολικό ποσό που πλήρωσε το κράτος ήταν €4.1 εκατ. Το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε αιτητή ήταν €17,465.
  • Έχουν πλεονάσει 240 εργαζόμενοι από τον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, λαμβάνοντας συνολικό ποσό €2.2 εκατ. Το μέσο ποσό που δόθηκε ήταν €9.336.
  • 201 εργαζόμενοι από τις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες έχουν βγει με πλεονασμο. Το συνολικό ποσό του πλεονασμού ήταν ύψους €3 εκατ. με το μέσο ποσό που πληρώθηκε σε κάθε αιτητή να φτάνει τις €15.138.
  • Βγήκαν ως πλεονάζον προσωπικό και 152 εργαζόμενοι από τους τομείς των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων. Το Κράτος κατέβαλλε σε πλεονασμούς συνολικό ποσό €1.3 εκατ. Το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε αιτητή ήταν €8.778.
  • Συνολικά 67 εργαζόμενοι από τον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας έχουν πλεονάσει. Το συνολικό ποσό του πλεονασμού ήταν €656 χιλ. ενώ το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε αιτητή ήταν €9.795.
  • 34 εργαζόμενοι που απασχολούνταν με δραστηριότητες με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα βρέθηκαν στην ανεργία. Το Κράτος πλήρωσε ποσό €256 χιλ. Το μέσο ποσό που έλαβε ο κάθε αιτητής ήταν €7.523.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More