Tuesday, September 17, 2024
Home » Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Απορροφώντας τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων υπεραξιών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες εν μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων των επενδυτών με οριακή μεταβολή (+0,03%). Οι αργίες για το Πάσχα των Ορθοδόξων μπορεί να επιβραδύνουν τη δυναμική, ωστόσο οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον, ανέφεραν χρηματιστηριακά γραφεία, την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις, ενόψει και της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη, παίζουν τον δικό τους ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009, η αγορά καθοδηγείται πλέον από προσδοκίες επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά και από τα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή στο 61% των εισηγμένων εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς για το 2023, τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Οι τράπεζες θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν, με τις Πειραιώς (30/4/2024) και Εθνική (1/5/2024) να ανοίγουν τον τραπεζικό κύκλο των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Η Eurobank Equities επαναδιατύπωσε τη σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές των τραπεζών αυξάνοντας τις τιμές-στόχους στα 2,41 ευρώ (από 2,23 ευρώ) για την Alpha Βank, στα 10,37 ευρώ (από 8,25 ευρώ) για την Εθνική και στα 5,40 ευρώ (από 4,66 ευρώ) για την Πειραιώς, η οποία παραμένει κορυφαία επιλογή από τον κλάδο. Από την άλλη πλευρά η Edison, σχολιάζοντας σε σημείωμά της πως η επιλογή μεταξύ άλλων της Mytilineos του Λονδίνου (LSE) ως listing venue αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη βρετανική αγορά, ενώ θα προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στην εταιρεία, θα επιτρέψει να συνεχίσει να διευρύνει την παγκόσμια παρουσία της, ενώ θα αποτελέσει και τον βασικό πρεσβευτή της Ελλάδας στον πιο σημαντικό δείκτη της Ευρώπης, ρίχνοντας περισσότερο φως στην ελληνική αγορά.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 116,48 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 52 μετοχές, 54 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Doppler (+8,72%) και Ευρωσύμβουλοι (+8,66%), ενώ από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ακόμη οι Attica Group (+7,08%), Ιντρακάτ (+5,74%), ΚΛΜ (+5,66%) και Ιντρακόμ (+5,08%). Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως η Austriacard θα προχωρήσει σε placement για το 15% των μετοχών της ώστε να αυξηθεί η διασπορά. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν της Τιτάν (+2,60%), η οποία έχει ενταχθεί στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders» ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη που ηγούνται των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της Viohalco (+2,29%), της Motor Oil (+2,18%), της Aegean Airlines (+1,81%) και της Jumbo (+1,81%).

Τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούσαν χθες, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ισπανία και Γερμανία ενόψει και της συνεδρίασης της Federal Reserve. Οι αγορές είναι σε εγρήγορση για την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την 1η Μαΐου. «Η γλώσσα και οι μελλοντικές προβλέψεις θα εξεταστούν από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές. Οι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά σχετικά με το πότε η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικά. Αντίθετα, μια πρώιμη ματιά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου στην ευρωζώνη, από την Ισπανία και τη Γερμανία, προσφέρουν μια μεικτή εικόνα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά φαίνεται απίθανο να εκτροχιάσει τη σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρύτερη ευρωζώνη πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More