Monday, September 9, 2024
Home » Επικίνδυνα φθίνουσα η κατάσταση στην περιοχή Περνέρα Παραλιμνίου

Επικίνδυνα φθίνουσα η κατάσταση στην περιοχή Περνέρα Παραλιμνίου

0 comments

Τεράστιος κίνδυνος ελλοχεύει για κατάρρευση της περιοχής Περνέρα στο Παραλίμνι, μια περιοχή που ενδεχομένως να αποτελεί αφετηρία της τουριστικής ροής στον Πρωταρά, αφού εκεί λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο στην περιοχή ευρύτερα.

Η επικινδυνότητα αυτή είναι απότοκο συνεπειών μιας σειράς γεγονότων, συνθηκών και συγκυριών που εξασθένησαν οικονομικά ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις (χώροι εστίασης, καταστήματα κτλ.) της περιοχής.

Αρχικά η περιοχή υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική ζημιά λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης ή/και αναβάθμισης υποδομών: παρότι η σχετική σύμβαση προέβλεπε ολοκλήρωση στους 18 μήνες, το έργο διήρκησε τέσσερα σχεδόν χρόνια.

Ακολούθως πλήγηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID – 19, ενώ «το κερασάκι στην τούρτα» – δεδομένου ότι η περιοχή ήταν ιδιαζόντως εξαρτώμενη στη ρωσική αγορά – ήταν οι επιβεβλημένες κυρώσεις προς Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022, μειώνοντας το τουριστικό ρεύμα Ρώσων τουριστών στη χώρα.

Σύμφωνα με τoν ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, το 90% των τουριστών της περιοχής ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί, κάποιες μάλιστα ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούσαν αποκλειστικά με αυτές τις αγορές. Βάσει της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το 2021 το ποσοστό αφίξεων Ρώσων τουριστών στην ελεύθερη Κύπρο επί των συνολικών αφίξεων τουρισμού στη χώρα ανήλθε στο 26,8% και το 2023 το ίδιο ποσοστό ήταν 1,71%. Συνεπώς, δεν μιλάμε απλά για μια μείωση της τάξης του 25,09% αλλά για ένα ποσοστό σχεδόν μηδενικό.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία από την ίδια υπηρεσία, 16,6% των Ρώσων τουριστών που κατέφθασαν στην Κύπρο το 2021 διέμεναν στο Παραλίμνι και το 2023 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 3,1%. Γίνεται αντιληπτή η δραματική μείωση ή καλύτερα εξαφάνιση των Ρώσων τουριστών από το Παραλίμνι, ιδιαίτερα στην περιοχή Περνέρα.

Εκτός των άλλων, η περιοχή υστερεί σε σωστές υποδομές. Σχετικά πρόσφατα διεκπεραιώθηκαν έργα και αναβαθμίστηκαν υποδομές, εντούτοις δεν εξυπηρετείται ο ξένος περιηγητής και ούτε ο ντόπιος και διαπιστώνονται ακόμα ελλείψεις.

Η Περνέρα οδηγήθηκε σε μια δυσμενή κατάσταση. Περπατώντας σήμερα στην περιοχή σε κυριεύει το αίσθημα της εγκατάλειψης. Δεν φτάνουν τα γενικότερα προβλήματα του τουριστικού τομέα, η Περνέρα καλείται να ανταπεξέλθει με όλα όσα έρχεται σήμερα αντιμέτωπη.

Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα μακριά, αναπτύσσεται η Μαρίνα Παραλιμνίου, ένα μελλοντικό σημείο αναφοράς της επαρχίας, που προσδοκεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών. Κατ΄ επέκταση, αυτό θα συμβάλει στην ανάκαμψη της περιοχής Περνέρα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 2025 η μαρίνα θα είναι σε λειτουργία. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν όμως μέχρι τότε οι επιχειρήσεις της περιοχής Περνέρα, ώστε να τύχουν των ωφελημάτων που θα προκύψουν από τη λειτουργία της μαρίνας;

Το θέμα «διάσωσης» της Περνέρα τέθηκε στην ατζέντα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού. Ξεκινώντας από συνεδρία της Επιτροπής το 2023, η συζήτηση γύρω από το θέμα ολοκληρώθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής στις 9 Ιουλίου 2024. Στις τρεις συνεδρίες εντός του 2024, παρέστη εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, μαζί με άλλους φορείς της επαρχίας, όπου επισημάνθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής.

Την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα σε συνεδρία της Επιτροπής αναδείχθηκε καλή πρόθεση της πολιτείας και τοπικών αρχών για ανάληψη ενεργειών για απάμβλυνση του προβλήματος. Συμφώνησαν οι αρμόδιες αρχές να προβούν στον σχεδιασμό πλάνου αναζωογόνησης της περιοχής, ενδεχομένως πρώτα σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια με την απαραίτητη παρέμβαση του κράτους. Το πλάνο αναμένεται να παρουσιαστεί στην Επιτροπή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Λόγω της σημαντικότητας του υπό αναφορά πλάνου, πρέπει να ληφθούν οι απόψεις όλων των επηρεαζομένων. Βέβαια, παράλληλα με τον σχεδιασμό του πλάνου θα πρέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, να αναπτυχθούν οι αναγκαίες υποδομές και να βελτιωθούν υφιστάμενες, να δημιουργηθεί ταυτότητα της περιοχής, να αξιοποιηθούν σχέδια κινήτρων του Υφυπουργείου Τουρισμού και να παρασχεθούν κρατικά κονδύλια σε ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής για ανάκαμψη. Επιπρόσθετα, προτείνεται η στροφή προς άλλες αγορές, για απεξάρτηση από τη ρωσική αγορά.

Η Συντονιστική Επιτροπή Περνέρας πληροφόρησε ότι ποσοστό που αγγίζει το 40% σχεδόν των επιχειρήσεων (περιλαμβανομένων ξενοδοχείων) της περιοχής είναι κλειστές. Ξενοδόχοι, καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου κρίνει ως επιτακτική ανάγκη την άμεση υλοποίηση δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής και αναζωογόνησης της Περνέρα, για εκ νέου τοποθέτησή της στον τουριστικό χάρτη.

* Γραμματέας/ Διευθύντρια ΕΒΕ Αμμοχώστου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More