Τα λιμάνια της Ευρώπης χρειάζονται 80 δισ. ευρώ επενδύσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της βελτίωσης των υποδομών, εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO). Ενόψει των επικείμενων εκλογών της ΕΕ, ο ESPO έχει καθορίσει τις προτεραιότητές του για την επόμενη πενταετία (2024-2029) σε ένα υπόμνημά του με τίτλο «Μια Ευρώπη μηδενικού ισοζυγίου, έξυπνη, ανθεκτική και ανταγωνιστική: οι λιμένες της Ευρώπης αποτελούν μέρος της λύσης». Τα λιμάνια χρειάζονται περισσότερο από ποτέ πρόσβαση σε ένα ισχυρό χρηματοδοτικό μέσο στήριξης, σημειώνει ο Οργανισμός. Οι προτεραιότητες των λιμένων της Ευρώπης θα συζητηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου ESPO που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Παρίσι.
Η ναυτιλία πρωτοπόρος
Η Ενωση των εφοπλιστικών φορέων της ΕΕ (European Community Shipowners’ Association-ECSA) με ανακοίνωσή της χαιρέτισε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα. Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται προσπάθειες για να καλυφθούν τα χάσματα στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την καινοτομία μεταξύ της ΕΕ και των διεθνών εταίρων και κύριων ανταγωνιστών της με στόχο μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, επισημαίνει η ECSA. «Η ενεργειακή μετάβαση έχει γίνει το νέο διεθνές πεδίο μάχης του οικονομικού ανταγωνισμού και της ασφάλειας. Η ευρωπαϊκή ναυτιλία δεν είναι μόνο πρωτοπόρος στις πράσινες επενδύσεις, αλλά και ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας, των τροφίμων και της εφοδιαστικής αλυσίδας» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ECSA Σωτήρης Ράπτης (φωτογραφία).
«Τεχνικό» ζήτημα
η κατάσχεση του πλοίου
Ως «τεχνικό ζήτημα» που διερευνάται από τις Αρχές περιέγραψε την κράτηση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MSC Aries» και του 25μελούς πληρώματός του από τις αρχές Απρίλιου ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες καταδίκασαν το Ιράν για την κατάσχεση του πλοίου με σημαία Πορτογαλίας όταν αυτό διέσχιζε το Στενό του Ορμούζ. Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της νομικής επιτροπής του ΙΜΟ και περισσότερες από 30 χώρες ζήτησαν την απελευθέρωση του πλοίου. Οι αντιπρόσωποι επέκριναν επίσης τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα των ανταρτών Χούθι που στηρίζονται από το Ιράν. Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Ιράν δήλωσε στον IMO ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή.