Monday, September 16, 2024
Home » Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και νέο μοντέλο για επιδόματα

Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και νέο μοντέλο για επιδόματα

0 comments

Επαναξιολόγηση όλων των φοροαπαλλαγών και θέσπιση νέου πλέγματος κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών συστήνει ο Γιάννης Στουρνάρας μέσω της ετήσιας έκθεση για την οικονομία. Παράλληλα ζητά δραστικότερες παρεμβάσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, καθώς όπως υπογραμμίζει απαιτείται και η «παροχή ικανών κινήτρων προς τους καταναλωτές για μη απόκρυψη των συναλλαγών» ενώ τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις με μείωση ή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για τις φοροαπαλλαγές, κρίνεται αναγκαία μια επαναξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητά τους στην τρέχουσα συγκυρία και να διασφαλιστεί η επίτευξη του σκοπού τους (στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προώθηση της καινοτομίας κ.ά.).

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής ο κεντρικός τραπεζίτης προτείνει ανατροπές στο υφιστάμενο σύστημα για τη χορήγηση των επιδομάτων σημειώνοντας ότι η στόχευση των κοινωνικών δαπανών σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, «η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων.

Επομένως κρίνεται αναγκαία η θέσπιση προσεκτικών κριτηρίων επιλογής των δικαιούχων κοινωνικών παροχών, πέραν των φορολογικών δηλώσεων».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More