Tuesday, September 17, 2024
Home » Επαναφορά κοντά στα υψηλά 10ετίας στο χρηματιστήριο

Επαναφορά κοντά στα υψηλά 10ετίας στο χρηματιστήριο

0 comments

Σημειώνοντας ήπια άνοδο (0,86%), το χρηματιστήριο της Αθήνας επανήλθε χθες κοντά στα υψηλά 10ετίας με τις ελληνικές μετοχές να κερδίζουν ήδη εφέτος 3,5 δισ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 91,37 εκατ. ευρώ, ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές, 44 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Επίλεκτος (+9,32%) και Ιντραλότ (+7,04%), ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι τίτλοι των Quest Συμμετοχών (+2,84%), Eurobank (+2,64%), Jumbo (+2,64%), Μυτιληναίος (+2,50%), Motor Oil (+2,42%) και Πειραιώς (+1,71%). Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ΦΒΜΕΖΖ (+9,82%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,73%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,83%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,64%).

Μετά τις Πειραιώς και Eurobank χθες βγήκε στις αγορές η Εθνική, με τις προσφορές για το πενταετές senior preferred ομόλογο να ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ και την τράπεζα να αντλεί 600 εκατ. ευρώ με το τελικό επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,5%. Σήμερα θα λάβει χώρα η Investor Day της ΔΕΗ, αύριο αρχίζει η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Autohellas, ενώ την ίδια μέρα θα διεξαχθεί και η έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την απόκτηση του 25% της Ανεμος. Την Πέμπτη, η Mytilineos θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2023, με την Optima bank να συστήνει «αγορά» της μετοχής ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 47 ευρώ από 45,9 ευρώ προηγουμένως, ενώ την ίδια μέρα το βλέμμα της αγοράς θα στραφεί στη Νέα Υόρκη και στο roadshow, που διοργανώνει η JP Morgan με την ΕΧΑΕ, αν και η γρίπη Η1Ν1 με την οποία επέστρεψε από το Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον αποτρέψει από το να συμμετάσχει στο συγκεντρωμένο επενδυτικό συνέδριο.

Ομόλογα

Την Παρασκευή το βράδυ επίσης η Scope Ratings θα ανοίξει για φέτος τον χορό των αξιολογήσεων για το 2024 όπου δεν αναμένεται κάποια μεταβολή. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 8 Μαρτίου η DBRS και μία εβδομάδα μετά 15 Μαρτίου ακολουθεί η Moody’s, η οποία αναμένεται να δώσει το «IG» στη χώρα, οδηγώντας σε εισροές 20 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα.

Τιμή-στόχο τις 1.662 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη δίδει για το 2024, μια χρονιά «δύναμης και καλής τύχης» (γνωστή και ως «Χρονιά του Δράκου»), η Eurobank Equities, εκτιμώντας πως αν το 2023 κυριάρχησε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εφέτος αναμένεται η είσοδος της ελληνικής αγοράς σε λίστα «υπό παρακολούθηση» («watchlist») στα μέσα του έτους για πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ από το 2025, από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.

Με ρυθμό αύξησης των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 9% (πλην διυλιστηρίων) για το 2024 και με τις ελληνικές μετοχές όχι μόνο να κλείνουν την ψαλίδα έναντι των ευρωπαϊκών σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αλλά και να προσφέρουν ανώτερες αποδόσεις, το re-rating (ανατίμηση) των αξιών είναι εξασφαλισμένο, αναφέρει.

Το υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον με την ανάπτυξη να ξεπερνά το 2% και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2% του ΑΕΠ, η δυναμική του χρέους που υποχωρεί με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται κάτω από 10% του ΑΕΠ ως το 2027, παράλληλα με την περαιτέρω συρρίκνωση των spreads μετά τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες αναφοράς επενδυτικής βαθμίδας και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών στηρίζουν την εγχώρια αγορά. Οι τοπ επιλογές (top picks) με σύσταση «αγοράς» ελληνικών μετοχών της Eurobank Equities για το 2024 αφορούν τους τίτλους των Mytilineos με τιμή-στόχο τα 45,20 ευρώ, ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ, Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 4,66 ευρώ, Jumbo με τιμή-στόχο τα 31,20 ευρώ και Τιτάν με τιμή-στόχο τα 25,30 ευρώ.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More