Sunday, September 8, 2024
Home » Επανήλθαν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα

Επανήλθαν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα

0 comments

Σε ανοδική τροχιά θα παραμείνουν οι τιμές των ακινήτων και το 2024, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Με τις ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2023 η Τράπεζα της Ελλάδoς σημειώνει ότι «βραχυπρόθεσμα, και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΤτΕ «οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλότερων επιτοκίων, επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις».

Οσον αφορά το σοβαρό πρόβλημα του κόστους στέγασης το οποίο έχει ανακύψει κατά τα τελευταία έτη, ως απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, η έκθεση σημειώνει ότι εγείρει σημαντικά ζητήματα για την πιθανή λήψη μέτρων από την πολιτεία. Παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προσφοράς και του περιορισμού της επενδυτικής ζήτησης για οικιστικά ακίνητα (βραχυχρόνιες μισθώσεις, Golden Visa) σε περιοχές πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τους ρυθμούς αύξησης των τιμών και των μισθωμάτων και ενδεχομένως θα οδηγήσουν τοπικά και σε διορθώσεις τιμών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More