Monday, September 16, 2024
Home » Επίταξαν τεμάχιο γης το 1998 με δέκα λίρες τον χρόνο με επίκληση τις ανάγκες της ΕΦ – Κατάφορη αδικία σε βάρος ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Επίταξαν τεμάχιο γης το 1998 με δέκα λίρες τον χρόνο με επίκληση τις ανάγκες της ΕΦ – Κατάφορη αδικία σε βάρος ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0 comments

Επίταξαν τεμάχιο γης το 1998 με δέκα λίρες τον χρόνο με επίκληση τις ανάγκες της ΕΦ – Κατάφορη αδικία σε βάρος ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕφημερίδα «Αλήθεια»

Κατάφορη αδικία από πλευράς κράτους καταγράφεται σε βάρος πολιτών, των οποίων γίνεται επίταξη της ακίνητης περιουσίας τους για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, με μια πραγματικά εξευτελιστική αποζημίωση. Για παράδειγμα για την περίπτωση που δημοσιοποιούμε πιο κάτω προσφέρθηκε το 1989 στον ιδιοκτήτη το ποσό των 10 λιρών τον χρόνο, απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα με ισοτιμία ευρώ. Η όλη διαδικασία της επίταξης περιουσιών στηρίζεται στη πεπαλαιωμένη νομοθεσία του 1962.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Ε/κ πατέρας ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του γιου του…

Στρατιώτης που υπηρετούσε στις Βάσεις στο Ακρωτήρι κατηγορείται ότι «χάιδεψε…

Καταγγελίες για παράτυπη εκμετάλλευση τ/κ γης στην Πόλη Χρυσοχούς

Το 1998 καθορίστηκε ποσό 10 λιρών τον χρόνο

Μια από αυτές της περιπτώσεις καταγγέλθηκε στην εφημερίδα μας από τον Μάριο Καδή κάτοικο Στροβόλου, του οποίου το κτήμα έκτασης 10 δεκαριών κοντά σε χωρίο της επαρχίας Λάρνακας επηρεάζεται από επίταξη με βάση διάταγμα του 1998, για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφερε στον ιδιοκτήτη ενοίκιο10 λιρών τον χρόνο. Η αξία του χωραφιού με βάση την εκτίμηση του κτηματολογίου για το 2018 φθάνει τις 40.100,00 ευρώ. Τόσο ο Μάριος όσο και η σύζυγός του είναι εκτοπισμένοι και θα ήθελαν να πωλήσουν το χωράφι ή να απαλλοτριωθεί και να αποζημιωθούν, ώστε με τα χρήματα αυτά να αποκαταστήσουν τα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν, όπως αναφέρουν σε επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Άμυνας με ημερομηνία παραλαβής τις 15.11.2022.

Επίταξη ενός δεκαρίου, αλλά κατακρατούν δέκα

Σύμφωνα με τον Μάριο Καδή, η επίταξη αφορά το ένα δεκάριο από τα δέκα ωστόσο δεν καθορίστηκε ποιο είναι αυτό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει το υπόλοιπο μέρος του χωραφιού του. Σημειώνει ότι αφού είναι δεσμευμένα και τα δέκα δεκάρια, θα έπρεπε, με βάση τη λογική των αρμοδίων, το ενοίκιο να ήταν 100 λίρες αφού καθορίστηκε 10 λίρες για το ένα δεκάριο.

Απώλεια περιουσίας και στα κατεχόμενα

Το χωράφι ο Μάριος Καδής το έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του Νίκο Καδή πρόσφυγα από την επαρχία Αμμοχώστου, ο οποίος έχει απολέσει το 1974 και την περιουσία του στα κατεχόμενα. Με πολλές θυσίες ο Νίκος Καδής μπόρεσε να αγοράσει αυτό το χωράφι στις ελεύθερες περιοχές το οποίο ανήκει τώρα στον γιο του Μάριο. Σημειώνεται ότι το εν λόγο ακίνητο δεν βρίσκεται κοντά σε ακριτική περιοχή. Δεν δημοσιοποιούμε στοιχεία για την τοποθεσία του ακινήτου αφού αυτό έχει σχέση με την αποστολή της ΕΦ.

Διάταγμα επίταξης

Στις 8.8.2001 λειτουργός του επαρχιακού κτηματολογικού γραφείου Λάρνακας με επιστολή του ενημέρωνε τον τότε ιδιοκτήτη του τεμαχίου γης Νίκο Καδή ότι αναφορικά με το διάταγμα επίταξης με ημερομηνία 26.11.1998 το οποίο του έχει επιδοθεί, εξουσιοδοτήθηκε από την επιτάσσουσα Αρχή, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία να διαπραγματευτεί για τον καθορισμό της καταβλητέας αποζημίωσης, για την επίταξη της ακίνητης ιδιοκτησίας του η οποία και περιγράφεται. Ο λειτουργός του κτηματολογίου αναφέρει στον ιδιοκτήτη ότι του προσφέρει 10 λίρες ως ετήσιο ενοίκιο.

Η προσφορά αυτή μάλιστα γίνεται με προϋποθέσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι αν γίνει αποδεκτή η πληρωμή του ποσού της αποζημίωσης που προσφέρεται, αυτή θα καταβληθεί στο πρόσωπο ή τα πρόσωπα που δικαιούνται την παραλαβή της σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου.

Παράλληλα, τονίζεται στον ιδιοκτήτη ότι πρέπει να ενημερώσει τον λειτουργό του κτηματολογίου αν η ιδιοκτησία υπόκειται σε σύμβαση μίσθωσης ή ενοικιαγοράς. Αν υπάρξει παράληψη ενημέρωσης για κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται η επιτάσσουσα Αρχή επιφυλάσσει το δικαίωμα να απαιτήσει την πληρωμή του ποσού που θα καλύπτει οποιαδήποτε αποζημίωση εξαιτίας μιας απαίτησης λόγω της ύπαρξης μιας τέτοιας σύμβασης μίσθωσης η ενοικιαγοράς.

Αναζητούν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν

Ο πατέρας του Μάριου με επιστολή του ημερομηνίας 21.3.2001 ζητούσε όπως το κράτος προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χωραφιού του αν συνεχίσει να το χρειάζεται η Εθνική Φρουρά για τις ανάγκες της. Σε απαντητική επιστολή του υπουργείου Άμυνας ημερομηνίας 23.4.2021 του απαντά και τον πληροφορεί ότι δεν μπορεί στο παρόν χρονικό διάστημα να προωθηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου τεμαχίου το οποίο επιτάχθηκε μαζί με άλλα στην ίδια περιοχή, γιατί ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να γίνουν εντός της ιδιοκτησίας αυτής θα είναι μόνιμες ή προσωρινές.

Ανάλογα, αναφέρεται στην απαντητική επιστολή το υπουργείου, με το είδος και τη φύση των έργων που θα κατασκευαστούν στον χώρο του προαναφερόμενου τεμαχίου θα αποφασιστεί κατά πόσο είναι αναγκαία η προώθηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του ή συνέχιση της επίταξής του για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για την Εθνική Φρουρά. Η επιστολή υπογράφεται για γενικό διευθυντή υπουργείου Άμυνας.

Το κράτος διαιωνίζει το πρόβλημα

Όταν το ακίνητο, λόγω κληρονομιάς από τον πατέρα του, μεταβιβάστηκε στο όνομα του Μάριου Καδή αυτός απέστειλε επιστολή ημερομηνίας 30.5.2022 στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Άμυνας αναφέροντας ότι ως νέος ιδιοκτήτης προτίθεται να αξιοποιήσει το τεμάχιο και ζητά την αποδέσμευσή του. Επισημαίνεται στην επιστολή ότι μόνο σε ένα μικρό μέρος του τεμαχίου (100 περίπου τ.μ) έγινε κάποια παρέμβαση από την ΕΦ, και ζητούσε να του δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον να αξιοποιήσει την υπόλοιπη έκταση του τεμαχίου. Όταν το υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι το τεμάχιο εξακολουθεί να το χρειάζεται η ΕΦ. και δεν μπορούσε να αποδεσμευτεί, ο Μάριος Καδής με νέες επιστολές, τους καλούσε να το απαλλοτριώσουν και να τον αποζημιώσουν. Στην επιμονή του Μάριου Καδή το υπουργείο Άμυνας τού απάντησε στις 28.12.2022, αναφέροντας του ότι το αίτημά του για απαλλοτρίωση του τεμαχίου του εξετάζεται και μόλις υπάρχουν νεότερα θα επικοινωνήσουν μαζί του για να τον ενημερώσουν. Το ερώτημα φυσικά είναι για πόσα χρόνια ακόμη θα εξετάζεται το αίτημα του Μάριου για απαλλοτρίωση.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More