Tuesday, September 17, 2024
Home » Επέκταση σε Ασία, Μέση Ανατολή μέσω Κύπρου

Επέκταση σε Ασία, Μέση Ανατολή μέσω Κύπρου

0 comments

Την ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων της, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Κύπρο, προωθεί η Eurobank. Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις άξονες, με στρατηγικές συνεργασίες σε Ασία και Μέση Ανατολή, αλλά και μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας της στην Κύπρο. Απώτερος στόχος είναι και η προσέλκυση πελατών από ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιούν σήμερα ως είσοδο στην ευρωζώνη την Ιρλανδία.

Η πρώτη κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόταση για αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (από το 29,2% σήμερα στο 55,3%). Η έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές αναμένεται μέσα στον μήνα. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας και η συγχώνευση με τη θυγατρική της Eurobank Cyprus, αφού προηγηθεί δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας μάλλον προς τον Ιούνιο. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού, ο Ομιλος Eurobank θα ενισχύσει τον ισολογισμό του κατά 20 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αποκτά ισχυρή παρουσία στην κυπριακή αγορά, η οποία, λόγω γλώσσας, φορολογικού συστήματος, αγγλοσαξονικού δικαίου και γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελεί ελκυστικό πόλο ξένων επενδυτών και πελατών που είναι εξοικειωμένοι με αντίστοιχα μοντέλα, όπως είναι οι Αμερικανοί.

Η δεύτερη κίνηση περιλαμβάνει την προσέλκυση κεφαλαίων και διεθνοποίηση των υπηρεσιών της, κλείνοντας συμφωνία με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα πληρωμών UPI της Ινδίας. Πρόκειται για μια τεχνολογικά ανεπτυγμένη πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα ή τη διαχείριση πολλών τραπεζικών λογαριασμών με μία εφαρμογή στο κινητό. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί καθημερινότητα για το 1,4 δισ. Ινδούς, οι οποίοι μέσω της εφαρμογής αυτής έχουν πρόσβαση σε 522 τράπεζες διεθνώς, όπως HSBC, Deutsche Bank κ.ά., αλλά και με συστήματα πληρωμών, όπως Google Play. Σε αυτή συμμετέχουν και οι ινδικές τράπεζες. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα πρόκειται να προστεθεί η Eurobank. Μέσω της UPI πραγματοποιούνται πάνω από 12 δισ. συναλλαγές τον μήνα αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ.

Ηδη, η διοίκηση της Τράπεζας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη UPI, η οποία αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας και βρίσκεται υπό την εποπτεία και τη διαχείριση της ινδικής Αρχής πληρωμών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, με τη συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής (19-24 Φεβρουαρίου), αναμένεται να υπογραφεί και να ανακοινωθεί επισήμως η συνεργασία μεταξύ Eurobank και UPI, ενώ η υπηρεσία αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Ινδία αποτελεί μία ταχύτατα ανερχόμενη οικονομική δύναμη, κάτι που αναμένεται να κλείσει τη μεγάλη εισοδηματική ανισότητα που υπάρχει σήμερα. Πάντως, τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα είναι μεγάλα και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η χώρα δεν έχει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η τρίτη κίνηση περιλαμβάνει το άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας σε αναπτυσσόμενες, αναπτυγμένες και οικονομικά εύρωστες χώρες της Ασίας (Ινδία) και της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι και Ισραήλ). Για τον λόγο αυτόν πραγματοποιεί επαφές με τις αρμόδιες Αρχές, όπως οι προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ 4 και 8 Φεβρουαρίου.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More