Monday, September 9, 2024
Home » Εορταστικές συναλλαγές και ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Εορταστικές συναλλαγές και ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο

0 comments

Εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας (57,4 εκατ. ευρώ) στο πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά και των φόβων που προκαλούν οιεξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα αναφορικά μεπιθανές διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τοΧρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με ήπιες απώλειες (-0,25%), αν και από την αρχή του έτους σημειώνει κέρδη σχεδόν 40% (+69% οι τράπεζες) με15 μετοχές από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων να καταγράφουν αντίστοιχα άνοδο που ξεπερνά το 100%.

Το παγκόσμιοράλι των ομολόγων συνεχίστηκε και χθες με την ιταλική 10ετία να ξεχωρίζει, καθώς η απόδοσή της συρρικνώθηκε (οι τιμές που κινούνται αντίστροφα αυξήθηκαν) στο χαμηλότερο επίπεδο (3,57%) των τελευταίων 15 μηνών, ενώ και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται πλέον στο 3,004% έναντι 1,96% του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ.

Το 2023, οι τιμές των περισσότερων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων σημείωσαν άνοδο, ανέφερε η 3K Investment Partners, με τις αγορές μετοχών και των ομολόγων να καταγράφουν σε γενικές γραμμές ισχυρά κέρδη, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις συχνότερες φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν. Οιμετοχές παγκοσμίως ως τα μέσα Δεκεμβρίου εκπεφρασμένες σε ευρώ (δείκτης MSCI World) σημείωσαν από την αρχή του έτους κέρδη 19,5% έναντι 3,81% των αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Markets), 21,53% των ΗΠΑ (S&P 500), 16% της Ευρώπης (STOXX Europe 600) και 43% των ελληνικών μετοχών (ΓΔ Συνολικής Απόδοσης ΧΑ). Σταομόλογα ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate Bond Index (σε δολάρια) σημείωσε κέρδη +4,68%, έναντι 6,35% του παγκόσμιου δείκτη ομολόγων Bloomberg Euro-Aggregate Total Return (σε ευρώ) των ευρωπαϊκών ομολόγων και 11,51% του Δείκτη των Ελληνικών Ομολόγων.

Η κατεύθυνση των αγορών για το 2024 προσδιορίζεται από τη φορά των επιτοκίων και ακριβέστερα από τις προσδοκίες για τα επιτόκια, ανέφερε οΘοδωρής Λιζάρδος, Head of marketing, sales support & PDM στην 3K Investment Partners. Κατά την επικρατούσα άποψη σήμερα, αναμένεται τα επιτόκια να υποχωρήσουν αισθητά, πράγμα που ήδη αντανακλάται στην εντυπωσιακή πρόσφατη άνοδο των τιμών των ομολόγων. Η επαλήθευση ή η διάψευση αυτών των προσδοκιών θα δώσει τον τόνο στις αγορές κατά τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που επαληθευτεί η προσδοκία για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων η απόκτηση ομολογιακών αξιών σχετικά μεγαλύτερης διάρκειας από τα 4½ έτη φαίνεται ότι μπορεί να δώσει μία ικανοποιητική λύση κατά τα προσεχή χρόνια σε όσους αναζητούν κάποιας μορφής εισόδημα από το κεφάλαιό τους. Ως προς τις μετοχικές αξίες, εκείνες οι εταιρείες που μπορούν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια κέρδους τους και έχουν την ικανότητα να δημιουργούν θετικές ταμειακές εισροές υπερτερούν στο τρέχον περιβάλλον χαμηλότερης ανάπτυξης και σχετικά υψηλών αποτιμήσεων. Προφανώς, οικλάδοι και οι επιχειρήσεις που θα βρεθούν στην ευνοϊκή πλευρά των ανατροπών που επιφέρει η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη θα προσελκύσουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και θα αυξήσουν την αξία τους στις αγορές.

Οι τοποθετήσεις του κεφαλαίου σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε διάφορες θεματικές μπορούν να ωφελήσουν πολύ τα χαρτοφυλάκια και να αξιοποιήσουν τα σχετικά υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι αγορές ομολόγων και τη δυνατότητα εταιρειών και κλάδων να παράγουν κέρδη και να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More