Monday, September 16, 2024
Home » Εξόχως εύστοχη η καταφυγή Οδυσσέα στα ευρωπαϊκά όργανα

Εξόχως εύστοχη η καταφυγή Οδυσσέα στα ευρωπαϊκά όργανα

0 comments

Έχω διαχρονικά καταγράψει και από αυτήν εδώ τη στήλη, με μεγάλη λεπτομέρεια, πολλές και συγκεκριμένες περιπτώσεις εξόφθαλμων κρουσμάτων διαφθοράς στα πιο ψηλά δώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχω επίσης καταγράψει διαχρονικά σχεδόν όλες τις έρευνες και μελέτες, κυρίως από το Ευρωβαρόμετρο και όχι μόνο, το πόσο εκτεταμένα είναι τα φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο, ως συνέπεια κυρίως τηςπλήρους ατιμωρησίας αυτών των κρουσμάτων.

Το ζήτημα της διαφθοράς καταγράφεται σχεδόν από όλες τις επίσημες εκθέσεις και πορίσματα που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια, με κορωνίδα αυτό της Επιτροπής Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το οποίο απλά επιχειρήθηκε να απαξιωθεί.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η πλήρης απαξίωση (όχι από την κοινή γνώμη) του Πορίσματος Νικολάτου, σε σχέση με το ζήτημα των παράνομων πολιτογραφήσεων, όπου, όπως καταγράφεται, από το σύνολο των 6,779 φυσικών προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί, ποσοστό 53,24% (μέλη οικογένειας του επενδυτή και διευθυντικά στελέχη), δηλαδή 3609 πρόσωπα, πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου και, επομένως, είχαν πολιτογραφηθεί παράνομα.

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις, που εκδόθηκε στις 22/8/2022, καταγράφεται ένας ποταμός κρουσμάτων διαφθοράς και ποινικών αδικημάτων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία:

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη του στο Euronews στις 22/8/22 «αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι σε ένα πρόγραμμα στο οποίο οι επενδύσεις ήταν της τάξης των 7 δισ. και αυτό θα έπρεπε να έχει θεωρητικά και έμμεσες συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αγοραπωλητηρίων συμβολαίων, αξίας 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα πέραν των δύο ετών, μέχρι και πέρα των 7-8 ετών» υποστηρίζοντας ότι όλες αυτές οι επενδύσεις πρέπει να ελεγχθούν γιατί ενδεχομένως να ήταν εικονικές επενδύσεις.

«Δηλαδή, να υπέγραψαν στο χαρτί, να πήραν το διαβατήριο, γιατί όλοι αυτοί έχουν το διαβατήριο στην τσέπη τους. Επίσης, έχουμε βρει ότι υπάρχουν επενδύσεις αξίας 1 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν ήδη επίσημα ακυρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής ήρθε, είπε ότι δήθεν έκανε μια επένδυση, δήθεν πλήρωσε, δήθεν έκανε ένα αγοραπωλητήριο συμβόλαιο και βρίσκουμε ότι είτε πολύ νωρίς μετά από αυτό το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο, είτε λίγους μήνες μετά, είτε κάποια χρόνια μετά, το συμβόλαιο αυτό ακυρώθηκε», λέει στο Euronews ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιληφθεί της υπόθεσης η δικαιοσύνη, να γίνει διερεύνηση με βάση τις διαπιστώσεις της Υπηρεσίας και να αποδοθούν ευθύνες αν εντοπιστούν από την Δικαιοσύνη».

Έκτοτε, καμιά πρόοδος δεν φαίνεται να επήλθε, ώστε να δικαστούν επιτέλους όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.

Για το τερματικό LNG

Με μια πολυσέλιδη ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 19/1/2024, αποκαλύπτει σε όλες τους τις διαστάσεις τις σκανδαλώδεις διαδικασίες με τις οποίες το Υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΦΑ και η ΕΤΥΦΑ προώθησαν το 2018-19 την προκήρυξη, αξιολόγηση και κατακύρωση σε κοινοπραξία κινεζικών (εταιρεία CPP), ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων την κατασκευή του τερματικού παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό, συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Παρά όλα τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και όλα τα σκανδαλώδη που είδαν το φως της δημοσιότητας, ουδείς εκ των διωκτικών αρχών φάνηκε να έχει πρόθεση να κάνει το ο,τιδήποτε ώστε αυτές οι καταγγελίες να διερευνηθούν και να υπάρχει μια αχτίδα φωτός ότι κάποια στιγμή επιτέλους κάποιοι θα τιμωρηθούν για αυτά.

Οι διορισμοί στην Εισαγγελία

Στις 20/12/2020 σε άρθρο μου στον Φιλελεύθερο είχα κρούσει και εγώ μαζί με πολλούς άλλους το καμπανάκι που θα έπρεπε να κτυπήσει δυνατά από τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη ως Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αντίστοιχα, καθότι ξεκάθαρα, όπως κατέγραφα στον τίτλο, υπήρξε «Η απόλυτη επιτομή του conflict of interest», καθότι ως πρώην υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη δεν έχουν το τεκμήριο της αντικειμενικής αμεροληψίας που υποχρεούνται να έχουν για όλες τις αποφάσεις που έλαβαν ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και εν γένει θεωρώ για όσα έπραξε η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, πόσω μάλλον για αποφάσεις για τις οποίες και αυτοί έλαβαν μέρος ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις 20/11/2022 επίσης σε άρθρο μου στον Φιλελεύθερο με τίτλο «Η διαφθορά στην Κύπρο και ανάγκη παρέμβασης της ΕΕ», είχα καταγράψει για άλλη μια φορά μια τέτοια έρευνα και είχα κάνει ξεκάθαρη πλέον αναφορά στο γεγονός ότι στον τόπο μας φαίνεται να είμαστε παντελώς ανίκανοι και ανήμποροι να κάνουμε αυτό που πρέπει, ούτως ώστε να εφαρμοστούν επιτέλους όσα προβλέπονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ως εξόχως εύστοχο το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία χωρίς να αναμένει από τις διωκτικές αρχές της Κύπρου να κινήσουν οιανδήποτε διαδικασία και καθότι το θέμα αφορά άμεσα την ίδια την ΕΕ, αφού χρηματοδοτεί άμεσα το έργο για το τερματικό στο Βασιλικό, προέβη σε σχετική καταγγελία, διαβιβάζοντας τον φάκελο με τα ευρήματα της σε σχέση με τον σκάνδαλο για το τερματικό στην Ευρωπαική Εισαγγελία, η οποία έχει άμεσα και ευθέως δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να εμπλακεί

Η EPPO και οι αρμοδιότητες της

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αρμόδια για τη διερεύνηση εγκλημάτων -και τη δίωξη και παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης των δραστών τους- εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως είναι η απάτη, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το ξέπλυμα χρήματος προερχόμενου από απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και η διαφθορά και κατάχρηση όσον αφορά κονδύλια της ΕΕ. Είναι επίσης αρμόδια για αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αν η δραστηριότητα της οργάνωσης επικεντρώνεται στη διάπραξη εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Στις 8 Ιουνίου 2017, 20 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία ως προς τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας. Ο κανονισμός για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 12 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου 2017.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι μια ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητες έρευνας, άσκησης διώξεων και παραπομπής στη δικαιοσύνη εγκλημάτων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η απάτη, η διαφθορά ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ για ποσά μεγαλύτερα των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαία αρχή σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και θα συνδυάζει ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες επιβολής του νόμου σε μια ενιαία, αδιάλειπτη και αποδοτική προσέγγιση.

* Advocates-Legal Consultants

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More