Monday, September 9, 2024
Home » Εξηγήστε τους, Πρόεδρε, ότι αυτοί επέβαλαν την ανάγκη του καλωδίου

Εξηγήστε τους, Πρόεδρε, ότι αυτοί επέβαλαν την ανάγκη του καλωδίου

0 comments

Διαβάζουμε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι σήμερα το απόγευμα θα δεχθεί τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού. Με θέμα συζήτησης τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου. Είναι μια καλή ευκαιρία, αν γίνουν δηλώσεις, να μάθουμε κι εμείς ποιος είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Διότι μέχρι τώρα κάτι υποψίες έχουμε για το περιεχόμενο του.

ΣτονΣύνδεσμο Αγοράς Ηλεκτρισμού εκπροσωπούνται οι κυριότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή, οι εταιρείες που κερδίζουν αλλεπάλληλα τζακ ποτ, παράγοντας πολύ φθηνά και πουλώντας πολύ ακριβά. Σε καλή μεριά, δεν υπάρχει φθόνος κανένας.

Στο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου εκπροσωπείται και η PEC (συμφερόντων της κραταιάς Cyfield), η οποία είναι στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, στο Βασιλικό.

Μπορεί τα συμφέροντα των μεν να φαίνεται πως συγκρούονται με τα συμφέροντα των δε, αλλά μην πάρετε όρκο. Όταν με το καλό λειτουργήσει ο σταθμός των Χρυσοχών (όταν μάς καταδεχθεί το φυσικό αέριο και κατέβει στα μέρη μας), με ισχύ 260 μεγαβάτ, θα αξιοποιηθεί ως στήριγμα των ΑΠΕτζήδων προμηθευτών, ώστε να καλύψουν -φθηνότερα ίσως- τις ανάγκες από τα διμερή τους συμβόλαια και κάποια στιγμή αργότερα από την προημερήσια αγορά ηλεκτρισμού (χρηματιστήριο).

Τα θέματα ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού λίγο-πολύ είναι ρυθμισμένα στα χαρτιά. Τα δοκιμαστικά του λογισμικού από τον Διαχειριστή Μεταφοράς (λειτουργός αγοράς) έγιναν και επαναλαμβάνονται μέχρι να κριθούν πλήρως επιτυχημένα, η στελέχωση του Διαχειριστή προχωρεί και -πού θα πάει;- κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και η αγορά, που μάς υπόσχεται φθηνότερο ρεύμα, θα λειτουργήσει προς το τέλος του 2025 ή το 2026. Και ίσως τότε επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν πως ούτε ΑΥΤΗ η ανταγωνιστική αγορά θα είναι η λύση στη μάστιγα του ακριβού ρεύματος, αφού θα υπάρχει η αναπόφευκτα ακριβή μας ΑΗΚ του μαζούτ, του ντίζελ και (ελπίζουμε του φυσικού αερίου), πίσω από την οποία θα συνεχίσουν να κρύβονται βολικά οι ιδιώτες παραγωγοί-προμηθευτές, για να πουλούν με πολύ υψηλό ποσοστό κέρδους.

Αν λοιπόν τα θέματα αγοράς έχουν πάρει τον δρόμο τους (και η μεταβατική ρύθμιση αγοράς παράγει υπερκέρδη), η σημερινή συνάντηση του συνδέσμου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εικάζουμε πως θα επικεντρωθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη και το ευρωπαϊκό δίκτυο. Και είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του συνδέσμου τάσσονται εναντίον της ηλεκτρικής διασύνδεσης, έστω και αν υπάρχουν ευδιάκριτες διαφοροποιήσεις στον τρόπο έκφρασης τους.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να εξηγήσει στους εκπροσώπους του συνδέσμου πως: Α. όσα προβλήματα και αν εντοπίζονται γύρω από το έργο της διασύνδεσης, Β. όσες τεχνικές δυσκολίες και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κι αν σκιάζουν αυτή την προσπάθεια, Γ. όσο κι αν μας κάνει τα νεύρα «ττέλια» η συμπεριφορά κάποιων στον ΑΔΜΗΕ, Δ. όσο και αν δεν χωρεί ο νους του ανθρώπου (στην Κύπρο) να χρηματοδοτεί εκ των προτέρων μια ιδιωτική επένδυση χωρίς κανένας να τον βεβαιώνει πως θα απολαύσει συγκεκριμένα και διασφαλισμένα οφέλη κάποια στιγμή, το καλώδιο δεν το πετάμε, ως καταναλωτές, στα σκουπίδια. Διότι, το καλώδιο είναι μια θεωρητική, έστω, αλλά και λογικοφανής προοπτική φθηνότερου ρεύματος μέσω δημιουργίας πραγματικού ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Διότι πραγματικό ανταγωνισμό δεν έχουμε (και όχι λόγω ΑΗΚ, αγαπητοί) και είναι μάλλον απίθανο να αποκτήσουμε χωρίς το καλώδιο. Χωρίς τον ανώνυμο παραγωγό-προμηθευτή από του διαόλου τη μάνα που απλά θα θέλει να πουλήσει ή να ξεφορτωθεί όσο-όσο το ρεύμα του, θέλουμε να πιστεύουμε.

Τους τόπακες τούς ζήσαμε (ακόμα και μέσα στην ενεργειακή κρίση, που έσπαζε κόκκαλα) και δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας. Συγνώμη κιόλας, δεν είναι προσωπικά τα θέματα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More