Tuesday, September 17, 2024
Home » Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές επιχειρήσεις

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές επιχειρήσεις

0 comments

Κύκλωμα που έστηνε εικονικές – ανύπαρκτες επιχειρήσεις με διαχειριστές και μέλη «αχυρανθρώπους» και είχε πλημμυρίσει την αγορά με εικονικά φορολογικά στοιχεία αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας. Η έρευνα των φοροελεγκτών έβγαλε λαβράκια καθώς αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται τουλάχιστον 7 επιχειρήσεις και 17 φυσικά πρόσωπα και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς έχει προκαλέσει ζημιά στα κρατικά ταμεία πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη ατόμων που είχαν κομβικό – καθοδηγητικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς και άλλων που είχαν τον ρόλο να εντοπίζουν και να στρατολογούν τους δυνητικούς «αχυρανθρώπους», οι οποίοι ήταν κυρίως τοξικομανείς και υπερήλικοι. Το κύκλωμα εισήγε ζάχαρη που διοχέτευε στην αγορά με εικονικά φορολογικά παραστατικά, με αποτέλεσμα οι απώλειες μόνο από τον ΦΠΑ να ανέρχονται σε 7,34 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά για τα κρατικά ταμεία είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω μη υποβολής των σχετικών φορολογικών δηλώσεων.Επίσης συνολικά για τις ως άνω επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι έχουν μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 63.735.210 ευρώ.

Ερευνα

Επίσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, απόκρυψη φορολογητέας ύλης, νοθευμένα ποτά και πληθώρα απομιμητικών προϊόντων. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Europol εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης στη Βόρεια Ελλάδα, που αποσπούσε χρηματικά ποσά μέσω Διαδικτύου με διασυνδέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο. Ειδικότερα:

¢ Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε 273 επιχειρήσεις, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 32 παραβάσεις αδήλωτης εργασίας και 147 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας.

¢ Από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 11 επιχειρήσεις στον Νομό Θεσσαλονίκης με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο μέσω courier και με τρόπο πληρωμής αντικαταβολή, διαπιστώθηκε κατά τα έτη 2020-2021 απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων συνολικού ύψους 753.066 ευρώ.

¢ Από έλεγχο σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών «Γραφείο εύρεσης εργασίας» στην πόλη της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών απόκρυψη φορολογητέας ύλης ύψους 209.482 ευρώ, ενώ σε άλλο έλεγχο εντοπίστηκε απόκρυψη ύψους 74.800 ευρώ.

¢ Αξιοποιώντας πληροφόρηση μέσω του δικτύου Europol, διενεργήθηκε έρευνα σε κάτοικο της Βόρειας Ελλάδας για εμπλοκή σε διεθνές κύκλωμα απάτης μέσω Διαδικτύου με διασυνδέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, το διεθνές κύκλωμα, υποσχόμενο επενδύσεις με υψηλή απόδοση, παρείχε παραποιημένα έγγραφα αποσπώντας χρηματικά ποσά, τα οποία κατόπιν άρσης τραπεζικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι κατέληξαν σε τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτόν αποσπάστηκαν συνολικά ποσά άνω των 500.000 ευρώ σε τελικούς αποδέκτες στην Γκάνα. Η εν λόγω υπόθεση διαβιβάστηκε στο Τμήμα Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Αμοιβαίας Συνδρομής της ΓΔ ΣΔΟΕ προς περαιτέρω αξιοποίηση.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More