Wednesday, October 23, 2024
Home » Εντός του 2025 έρχεται η κάρτα του αγρότη – €18 εκατ. για δανειοδότηση

Εντός του 2025 έρχεται η κάρτα του αγρότη – €18 εκατ. για δανειοδότηση

0 comments

Κάρτα του αγρότη και προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων ευνοϊκής δανειοδότησης γεωργών, περιλαμβάνονται στις δράσεις του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) μέσα από τη στρατηγική για αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας.

«Η Κάρτα του Αγρότη» έχει ως στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα των γεωργών και να αποτελέσει μέσο πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Για να επιτευχθεί η εισαγωγή του θεσμού της κάρτας του αγρότη, η οποία έχει ως στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδότηση για αναγκαίες υπηρεσίες και υλικά, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι εργασίες τους, το ΥΓΑΑΠ βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να αναπτυχθεί το εργαλείο αυτό εντός του 2025.

Περαιτέρω, το ΥΓΑΑΠ, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών για στήριξη του αγροτικού κόσμου, κάλυψης των αναγκών ρευστότητας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της δυσκολίας χρηματοδότησης επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, προωθεί την υιοθέτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για διευκόλυνση της χρηματοδότησης επενδύσεων.

Το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο θα απευθύνεται στους αγρότες και αγρότισσες που έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τα σχετικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014–2020, κατά προτεραιότητα στους νέους και νέες και θα καλύπτει και τους επόμενους αιτητές των επενδυτικών μέτρων του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023–2027.

Το ΥΓΑΑΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία ταμείου το οποίο θα διατεθεί σε ενδιαφερόμενα τραπεζικά ιδρύματα ώστε, αυτά, με δικούς τους πόρους θα δανειοδοτούν τους αγρότες και αγρότισσες για την υλοποίηση των επενδύσεών τους. Τα χρήματα του κρατικού ταμείου θα δίδονται για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση η οποία θα εξοφλείται με την καταβολή της ενίσχυσης των σχετικών μέτρων.

Τα χρήματα αυτά θα είναι ξανά διαθέσιμα για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Τα χρήματα του ταμείου θα επιστραφούν στη Δημοκρατία με τη λήξη του σχεδίου. Σημειώνεται ότι τα χρήματα του ταμείου δεν θα αποτελούν κρατικές εγγυήσεις.

Το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό πρόσβασης σε βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση με την ταυτόχρονη μείωση των αναγκών σε δανειοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κατ’ επέκταση των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις.

Για το εν λόγω μέτρο που αφορά τη δανειοδότηση των αγροτών, ιδιαίτερα νέων που εξασφαλίζουν μέρος της χρηματοδότησης για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και δεν έχουν ίδιους πόρους για να καλύψουν το υπόλοιπο της επένδυσης, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα €18 εκατ. για την περίοδο 2025–2029.

Προωθητικές ενέργειες και εκστρατείες

Μια άλλη δράση αφορά ενέργειες προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι προωθητικές ενέργειες και εκστρατείες είναι απαραίτητα εργαλεία για το σύγχρονο μάρκετινγκ, καθώς προσθέτουν οικονομική αξία στα προϊόντα και αναβαθμίζουν την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών με άμεσο, μετρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

Η ενδυνάμωση των προωθητικών ενεργειών, καθίσταται απαραίτητη σε μία εποχή όπου η αναζήτηση περισσότερης αξίας καθορίζει τις συμπεριφορές καταναλωτών και εταιρειών.

Με δεδομένο ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει και γίνεται πιο δυναμικό και εξωστρεφές, μέσα από ενδελεχή σχεδιασμό και προγραμματισμό, μπορεί να χαραχθεί μια φιλόδοξη διαδρομή προς την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Πέραν όμως από τις προωθητικές ενέργειες και καμπάνιες, πρέπει να εντοπιστούν εκείνες οι καλλιέργειες που έχουν τη δυνατότητα και προοπτική να παράγονται σε ποσότητες που θα ικανοποιήσουν την εγχώρια και την ευρωπαϊκή/ διεθνή αγορά.

Καλλιέργειες που παράγονται με υδροπονία ή άλλες μεθόδους που θα υποδειχθούν μέσω της νέας δράσης για την προσαρμογή της κυπριακής γεωργίας στη κλιματική αλλαγή και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της που θα επιτρέψουν στο ΥΓΑΑΠ να προχωρήσει σε στοχευμένη ενίσχυση των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν και να εξαχθούν σε μεγάλες ποσότητες, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθόδους που μειώνουν τη ζήτηση σε νερό, αυξάνουν την ποιότητα των προϊόντων κ.ά.

Προώθηση των κυπριακών αγροδιατροφικών προϊόντων

Ο στόχος της δράσης για τις προωθητικές ενέργειες και εκστρατείες είναι μέσα από την αξιοποίηση της δράσης για την προσαρμογή της κυπριακής γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας με στόχευση στα αγροδιατροφικά προϊόντα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, να:

• Εντοπιστούν τα πιθανά συγκριτικά πλεονεκτήματα των κυπριακών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων και των αγροδιατροφικών).

• Διαφανούν τα προϊόντα με τις καλύτερες εξαγωγικές προοπτικές.

• Εντοπιστούν οι κυριότερες αγορές προτεραιότητας και ποια προϊόντα μπορούν να προωθηθούν σε αυτές, ώστε να διαμορφωθούν τα ανάλογα σχέδια που θα προωθούν την παραγωγή και εξαγωγή αυτών των προϊόντων καθώς και των εκστρατειών προώθησής τους στο εξωτερικό.

Μέχρι την ολοκλήρωση της εν λόγω δράσης θα αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για περαιτέρω προώθηση των κυπριακών αγροδιατροφικών προϊόντων (νέο σχέδιο χορηγιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, σχέδιο χορηγιών για τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις με κρατικό περίπτερο, υλοποίηση προωθητικών ενεργειών μέσω εμπορικών κέντρων, λειτουργία υπηρεσίας Export Helpdesk).

Με την ολοκλήρωση, όμως, της δράσης αυτής και στη βάση των αποτελεσμάτων της, θα δημιουργηθούν νέα σχέδια και προώθηση των εξαγωγών συγκεκριμένων καλλιεργειών από ομάδες παραγωγών ή και επαγγελματίες αγρότες.

Μελέτη για προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή

Για πρώτη φορά εκπονείται μελέτη με αντικείμενο την καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή γεωργία υπό τις μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και οι πιέσεις στο περιβάλλον (έδαφος, νερό, απόβλητα και βιοποικιλότητα) και ανάλογης προσαρμογής και διαμόρφωσης της αγροτικής παραγωγής.

Στόχος της είναι η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής καθώς και κοστολογημένων μέτρων/ παρεμβάσεων σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα διασφαλίζοντας την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της κυπριακής γεωργίας. Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στο να εντοπιστούν εκείνες οι αλλαγές και αναπροσαρμογές που χρειάζονται ώστε:

1) Να υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια και αυτάρκεια.

2) Να αυξηθεί η παραγωγή σε προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν.

Βασικός γνώμονας στην επίτευξη των αλλαγών και αναπροσαρμογών που θα καταδείξει η μελέτη θα είναι η διαθεσιμότητα σε νερό, έδαφος, ζωικό κεφάλαιο και είδη καλλιεργειών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα αξιοποιηθούν για να προχωρήσουμε σε επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής και στον εμπλουτισμό ή και την αναθεώρησή της σε ετήσια βάση.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More