Tuesday, September 17, 2024
Home » Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα

0 comments

Η ένταξη της ακτοπλοΐας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων και οι αλλαγές που προώθησε το υπουργείο Ναυτιλίας στις άγονες γραμμές δημιουργούν ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα εμπορίας ρύπων, ισχύει ό,τι στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης καθώς η χώρα μας όπως και άλλες χώρες της ΕΕ πήραν εξαίρεση μέχρι και το 2029 για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 200.000 μόνιμων κατοίκων. Στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας ήδη ο Ομιλος Grimaldi και η Attica Group ανακοίνωσαν «επίναυλο άνθρακα». Μάλιστα ο όμιλος Grimaldi έσπευσε να μειώσει την αρχικώς ανακοινωθείσα χρέωση καθώς, όπως επεσήμανε, «λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική που θα εφαρμόσει ο ανταγωνισμός ως προς τη χρήση του ETS στις γραμμές από Ελλάδα προς Ιταλία και αντίστροφα, χρησιμοποιώντας το εν λόγω τέλος ως μέσο ανταγωνισμού, ο Ομιλος Grimaldi επιθυμεί να επιδείξει, για άλλη μια φορά, τη μέγιστη υποστήριξη προς τους συνεργάτες του, προσαρμόζοντας τα ποσά ανάλογα» και μείωσε σημαντικά τις χρεώσεις.

Γραμμές της Κρήτης

Στις γραμμές της Κρήτης, ο Ομιλος Attica Group έχει ήδη ανακοινώσει τέλος «άνθρακα» που επιβαρύνει το εισιτήριο στην οικονομική θέση κατά 2,78%, επιβάρυνση που πηγαίνει απευθείας στο ταμείο της ΕΕ για επενδύσεις καινοτομίας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες θέσεων δεν προχώρησε σε αυξήσεις καθώς απορρόφησε την επιβάρυνση κρατώντας τη συνολική τιμή στα ίδια επίπεδα. Οι Μινωϊκές Γραμμές, που επίσης δραστηριοποιούνται στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο, επέλεξαν άλλη τακτική καθώς πρόσθεσαν στη διαδρομή Πειραιάς – Ηράκλειο τη Μήλο, που είναι νησί με λιγότερους από 200.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα να μην εντάξουν τα πλοία τους στο σύστημα εμπορίας ρύπων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι προχώρησαν από 1η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, σε μια αύξηση ενός ευρώ στο εισιτήριο της οικονομικής θέσης (κατάστρωμα από τα 42 στα 43 ευρώ – αύξηση 2,38%).

Οι Μινωικές, μολονότι προσθέτουν στη διαδρομή τη Μήλο, δεν αλλάζουν τις ώρες αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων από Πειραιά και Ηράκλειο, αλλά αυξάνουν την ταχύτητά τους ώστε να καλύπτουν την όποια καθυστέρηση στη Μήλο, που σημαίνει περισσότερα καύσιμα και περισσότερους ρύπους.

Στις άγονες γραμμές, όπου δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, η αλλαγή του κανονισμού στα πλοία κατηγορίας 3 (ηλικίας άνω των 25 ετών), που προβλέπει ότι το πλοίο μικρότερης ηλικίας (π.χ. 30 ετών) προηγείται του πλοίου μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. 40 ετών), όπως επίσης και το γεγονός ότι το επιβατηγό πλοίο προηγείται του ταχύπλοου, εκτιμάται ότι διαμορφώνει νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More