Monday, September 9, 2024
Home » Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

0 comments

Η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα «παντρεύονται» στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα δύο έγγραφα ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό, το οποίο θα εκδίδεται αυτόματα με λίγα κλικ μέσω ειδικής ψηφιακής πύλης στο gov.gr. Η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας θα ενεργοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Προϋποθέσεις

Οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Μετά την υποβολή της αίτησης θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν και κατόπιν – εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, με τους ίδιους όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ειδικότερα:

1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.

2. Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών.

3. Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι, ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Πολύ σύντομα θα περάσει στην ψηφιακή εποχή και η βεβαίωση οφειλής η οποία αφορά φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα – αρρύθμιστα χρέη.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More