Home » Ενισχύεται το κυπριακό νηολόγιο

Ενισχύεται το κυπριακό νηολόγιο

0 comment

Το έργο και τις δράσεις του υφυπουργείου Ναυτιλίας κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη παρουσίασε πρόσφατα η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη. Η υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι σημαντική αύξηση της τάξεως του 5,5% ή κατά περίπου 1,1 εκατ. τόνους, τους τελευταίους 6 μήνες, κατέγραψε ο στόλος των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων. Τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 14% στις ενταγμένες εταιρείες στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, φτάνοντας τις 420. Τέλος, η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με περισσότερους από 7.400 επιβάτες, περισσότερα από 2.400 αυτοκίνητα και μηχανές και περισσότερα από 250 κατοικίδια. Αριθμοί που δείχνουν ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας είναι και απαραίτητη, αλλά και με προοπτικές βιωσιμότητας.

Νέες παραγγελίες κρουαζιεροπλοίων

Το τρέχον παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων κρουαζιεροπλοίων έχει επεκταθεί σε 54, με αξία άνω των 36 δισ. δολαρίων. Οι πρόσφατες προσθήκες περιλαμβάνουν δύο νεότευκτα πλοία με παραλαβή το 2027 και το 2028 για την Carnival Cruise Line, ένα ακόμα πλοίο κλάσης Oasis για τη Royal Caribbean και ένα μικρότερο πλοίο εκστρατείας για την Antarctica21. Επίσης να σημειωθεί ότι το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Disney, που πρόκειται να παραληφθεί το 2025, θα ταξιδεύει πλέον ως «Disney Destiny». Οι επερχόμενες παραδόσεις του 2024 περιλαμβάνουν τα «Mein Schiff 7», «Queen Anne» και «Silver Ray», καθώς και το νέο πλοίο «Utopia of the Seas» στην αγορά της μικρής κρουαζιέρας από το Port Canaveral.

Υποχώρησαν οι αγοραπωλησίες πλοίων

Ο ρυθμός των αγοραπωλησιών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου υποχώρησε τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε κάτω από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2023, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Allied Shipbrokimng. Οι αγοραστές φαίνεται να εξετάζουν πιο προσεκτικά τις κινήσεις τους εν μέσω της αποδυνάμωσης της αγοράς spot. Τα πλοία που φέρουν υποδομές φόρτωσης αποτέλεσαν τον κύριο στόχο των συναλλαγών, ενώ οι πωλήσεις capesize πλοίων μειώθηκαν επίσης σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Η συνολική μείωση της δραστηριότητας αγοράς και πώλησης πλοίων θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της γρήγορης ανατίμησης των τιμών που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, ιδίως στα Capes για τα οποία η αξία τους (ηλικίας 10 ετών) αυξήθηκε κατά 35%. Στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων, οι αγοραπωλησίες τον Μάρτιο κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise