Thursday, September 19, 2024
Home » Ενισχυμένος 4%-5% ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Απριλίου

Ενισχυμένος 4%-5% ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Απριλίου

0 comments

Αύξηση 4%-5% στον κατώτατο μισθό από 1/4/2024 πρόκειται να αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Mega. «Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8 και την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ύψος του, πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει 2 διαφορετικές ανάγκες. Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν από την τελευταία αύξηση ήμασταν στη 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως αύριο Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα πρέπει να παραδώσει στον Πρωθυπουργό την εισήγησή της η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Το τελικό υπόμνημα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το νέο κατώτατο μισθό, που αποτελεί σύνθεση των επιμέρους πορισμάτων των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%. Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ. Για κάθε 3 χρόνια προϋπηρεσίας καταβάλλεται προσαύξηση 10%. Με προϋπηρεσία 3 ετών (1 τριετία) ο εργαζόμενος παίρνει προσαύξηση 10% (+78 ευρώ) και ο μισθός διαμορφώνεται στα 858 ευρώ. Με προϋπηρεσία 6 ετών (2 τριετίες) η προσαύξηση είναι 20%, οπότε ο μισθός διαμορφώνεται στα 858 ευρώ, και με προϋπηρεσία 9 ετών (3 τριετίες) δίνεται προσαύξηση 30% και οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 1.014 ευρώ.

Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 550.000 εργαζόμενοι αλλά ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι και τα ειδικά επιδόματα για περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενους.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αναπροσαρμοστούν βοηθήματα και επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Τα επιδόματα που θα επηρεαστούν είναι τα παρακάτω: ειδική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής άδειιας, βοήθημα λήξης ανεργίας, βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων, επίδομα αποφυλακισμένων, επίσχεσης εργασίας, αφερεγγυότητας εργοδότη, εποχικά επιδόματα, βοήθημα μη μισθωτών, επίδομα εργασίας, αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ., επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ), απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, προγράμματα απασχόλησης για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More