Monday, September 9, 2024
Home » Ενεργειακή στήριξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ενεργειακή στήριξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Με το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον να αποτυπώνεται στην αξία των συναλλαγών που έφθασε τα 202,66 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο της Αθήνας με ατμομηχανή blue chips από τους τομείς της ενέργειας των διυλιστηρίων και των υποδομών σημείωσε χθες ισχυρή άνοδο (+1,27%), κινούμενο κοντά στα υψηλά 13 ετών. Ενώ τον δρόμο για τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτήσουν με φθηνό ρεύμα μέσω διμερών συμβάσεων PPA βιομηχανίες και αγρότες ανοίγει τροπολογία του ΥΠΕΝ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή (+7,23%), Motor Oil (+5,82%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,72%), Μυτιληναίος (+3,40%), Quest Συμμετοχών (+2,23%) και Εθνική (+2,09%). Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 36 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Frigoglass (+8,02%) και Τέρνα Ενεργειακή. Υψηλότερη τιμή-στόχο, στα 46 ευρώ (από 41 ευρώ προηγουμένως), έδωσε η Pantelakis Χρηματιστηριακή για τη Mytilineos, δηλαδή στα επίπεδα της μέσης τιμής-στόχου του συνόλου των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία (46 ευρώ με εύρος μεταξύ 43,1 ευρώ και 50 ευρώ).

Συστάσεις

Παράλληλα, με σύσταση «απόδοση ανάλογη της αγοράς» (equal weight) η Morgan Stanley και «διακράτηση» (hold) η Deutsche Bank και με τιμές-στόχους τα 8,70 ευρώ και τα 8,80 ευρώ αντίστοιχα άρχισαν την κάλυψη του ΔΑΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη μετοχή «ένα ομόλογο συνδεδεμένο με ένα option και δίκαια αποτιμημένο». Παράλληλα στις τοπ επιλογές της συγκαταλέγει την Τιτάν η Citigroup, αυξάνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή από τα 26 ευρώ στα 30 ευρώ στο βασικό σενάριο (35 ευρώ στο καλό σενάριο και 19,90 στο κακό).

Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από την Beta Χρηματιστηριακή, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) μαζί με τις Attica Bank και την Optima Bank σημείωσαν στη χρήση του 2023 καθαρά έσοδα από τόκους 8,69 δισ. ευρώ (+52,6%), προ προβλέψεων κέρδη 6,91 δισ. ευρώ (+17,9%) και καθαρά έπειτα από τους φόρους κέρδη 3,77 δισ. ευρώ (+11,1%). Τα υπό έγκριση μερίσματα των συστημικών τραπεζών εκτιμώνται σε 860 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται τον Μάιο (έχουν ανακοινώσει διαφορετικό ποσοστό διανομής από τα καθαρά τους κέρδη).

Σε αναμονή

Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει σήμερα στραμμένο στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, στη λήξη των συμβολαίων (triple witching), στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell, αλλά κυρίως στην αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s σήμερα το βράδυ, κάτι που θα αυξήσει κατά 20 δισ. ευρώ τις δυνητικές εισροές διεθνών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα. Το spread (διαφορά της απόδοσης) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, που λειτουργεί και ως δείκτης μέτρησης του ασφαλίστρου κινδύνου (risk Premium) της χώρας, έχει σημειώσει εξάλλου τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανείζεται χθες για 10 χρόνια οριακά χαμηλότερα της Ισπανίας και πολύ φθηνότερα της Ιταλίας. Χθες η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχώρησε 3,22% έναντι 3,23% της ισπανικής 10ετίας και 3,71% της ιταλικής 10ετίας αντίστοιχα, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη κυμαινόταν στο 2,42%, με αποτέλεσμα το περιθώριο με το ελληνικό 10ετές να έχει υποχωρήσει μόλις στις 80 μονάδες βάσης.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More