Thursday, January 9, 2025
Home » Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Τεχνολογία: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές για την Κύπρο

Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Τεχνολογία: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές για την Κύπρο

0 comments

Στην Κύπρο, ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί έναν χώρο γεμάτο τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες, ιδίως για τις γυναίκες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα δεν περιορίζονται σε θεωρητικά προβλήματα, αλλά έχουν έναν άμεσο και ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία μας. Θέματα όπως η προκατάληψη λόγω φύλου, οι άνισες αμοιβές και η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών δεν είναι απλώς αριθμοί σε στατιστικές, αλλά πραγματικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού τους. Ωστόσο, οι προοπτικές για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας είναι σημαντικές και αξίζουν τη συλλογική μας προσοχή.

Μία σημαντική πρόκληση είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πόρους για επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλές γυναίκες στην Κύπρο δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την έναρξη ή την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, επιβαρυμένες περαιτέρω από ανεπαρκή κυβερνητικά προγράμματα επιχειρηματικότητας και την έλλειψη ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Παρόλο που έχουν δρομολογηθεί διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των γυναικών επιχειρηματιών, είναι προφανές ότι αυτές οι προσπάθειες, αν και πολύτιμες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες και φιλοδοξίες των γυναικών σε αυτόν τον τομέα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των κενών, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί μια ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού που διατίθεται για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η διεύρυνση μηχανισμών οικονομικής υποστήριξης, όπως επιχορηγήσεις, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και στοχευμένα προγράμματα χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις με ηγεσία γυναικών, είναι ουσιαστική. Επιπλέον, η ανάπτυξη ενός ισχυρότερου δικτύου επενδυτών και “επενδυτικών αγγέλων” αφιερωμένων στη στήριξη γυναικείων επιχειρήσεων είναι κρίσιμη. Παρόλο που διαθέτουμε έναν αξιόλογο αριθμό επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων και κέντρων επιτάχυνσης, αυτό που είναι τώρα ζωτικής σημασίας είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε κεφάλαια και στρατηγική καθοδήγηση από έμπειρους επενδυτές. Καλλιεργώντας ένα πιο ανθεκτικό οικοσύστημα επενδύσεων, μπορούμε να δώσουμε στις γυναίκες τη δύναμη να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, η βελτίωση των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας από πλευράς κράτους είναι καίρια. Χρειάζονται πιο ανθεκτικές πρωτοβουλίες που να υποστηρίζουν τις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού τους ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στην επιχειρηματική εκπαίδευση. Η ενσωμάτωση σχετικών μαθημάτων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και η προσφορά εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης θα εξοπλίσει τις γυναίκες με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ξεκινήσουν και να διαχειριστούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ηγετών της βιομηχανίας μπορεί επίσης να προσφέρει πρακτική εμπειρία και πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης.

Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν οικονομικά κίνητρα για επιχειρήσεις που προωθούν την ισότητα των φύλων. Σκεφτείτε ένα περιβάλλον όπου οι εταιρείες αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται για τη δέσμευσή τους στη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αυτό το κίνητρο θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους οργανισμούς να δώσουν προτεραιότητα στη δίκαιη αμοιβή και στην ισότιμη μεταχείριση.

Πιο κάτω παρατίθενται μερικά παραδείγματα από άλλες χώρες για το πώς προωθούν την ισότητα των φύλων στον επιχειρηματικό κόσμο, και ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

  • Σουηδία: Εταιρείες ενθαρρύνονται να προωθούν την ισότητα των φύλων μέσω διαφόρων κινήτρων και υποστηρικτικών μηχανισμών, ενώ το κράτος παρέχει οικονομικές επιβραβεύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν ολοκληρωμένα σχέδια ισότητας.
  • Γερμανία: Το “Gender Equality Seal” αποτελεί ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζει εταιρείες για τη δέσμευσή τους στην ισότητα των φύλων, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε ειδικές χρηματοδοτήσεις.
  • Γαλλία: Το “Index de l’Égalité Professionnelle” αξιολογεί και προωθεί την ισότητα στον χώρο εργασίας, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις σε εταιρείες που λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα ισότητας.
  • Δανία: Διατίθενται επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες που υιοθετούν πολιτικές ισότητας, ενώ προγράμματα δημόσιας αναγνώρισης προωθούν τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες ισότητας.
  • Ολλανδία: Το “Diversity Charter” παρέχει πρόσβαση σε δίκτυα, πόρους και χρηματοδοτήσεις για την προώθηση της ισότητας.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για να δημιουργήσουν πιο συμπεριληπτικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα, προσφέροντας μαθήματα που μπορούμε να προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας.

Παρόλα αυτά, αυτά τα μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Η εκπαίδευση παραμένει το θεμέλιο της αλλαγής. Η επένδυση σε προγράμματα STEM, δηλαδή στους τομείς της Επιστήμης (Science), της Τεχνολογίας (Technology), της Μηχανικής (Engineering) και των Μαθηματικών (Mathematics), για νέες και γυναίκες είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ευέλικτες ώρες εργασίας, τηλεργασία και γονική άδεια είναι αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση των γυναικών.

Η συμμετοχή και η ανάδειξη των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας, τόσο ως επαγγελματιών όσο και ως ηγετικών προσώπων, είναι εξίσου σημαντική. Είναι απαραίτητο να αναδεικνύουμε και να επιβραβεύουμε τα επιτεύγματα των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας, προβάλλοντας τις ιστορίες τους για να εμπνεύσουμε άλλες γυναίκες και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα.

Το ΚΕΒΕ, στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network, προγραμματίζει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας. Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει εργαστήρια, ομιλίες και εκδηλώσεις δικτύωσης, καθώς και την εισαγωγή μιας πρωτοβουλίας καθοδήγησης, η οποία θα συνδέει νέες γυναίκες με καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον ψηφιακό τομέα και η προώθηση ενός πιο συμπεριληπτικού και δυναμικού οικοσυστήματος τεχνολογίας στην Κύπρο.

Στάλω ΔημοσθένουςΑνώτερη ΛειτουργόςΤμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Προγραμμάτων ΚΕΒΕ Συντονίστρια Enterprise Europe Network Κύπρου

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00