Monday, September 9, 2024
Home » Ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου για ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου για ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής

0 comments

Μπλόκο σε επιχειρήσεις κυρίως εποχικές και νεοσυσταθείσες, οι οποίες λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται από την αγορά χωρίς να αποδώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο, βάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ θα υπολογίζει και θα επιβάλλει τον φόρο πριν οι επιχειρήσεις κατεβάσουν ρολά.

Τι προβλέπεται

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπουν:

  1. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το μέτρο εφαρμόζεται από φέτος για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.
  2. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων. Αφορά φορολογούμενους με απλογραφικά βιβλία εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA.
  3. Αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους.
  4. Αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους.
  5. Εξπρές έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
  6. Χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους. Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, καταρχάς ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου.
  7. Αποσαφηνίζονται οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου.
  8. Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα).
  9. Παραγραφή. Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More