Wednesday, November 20, 2024
Home » Ενέργεια: Ποιοι θα κερδίσουν από την εκλογή Τραμπ

Ενέργεια: Ποιοι θα κερδίσουν από την εκλογή Τραμπ

0 comments

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κρύψει την ευνοϊκή τοποθέτησή του υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αλλά και την αρνητική έως απορριπτική στάση του απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μεγάλος κερδισμένος στην ενεργειακή αγορά από την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα είναι η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ μεγάλος χαμένος θα είναι η πράσινη ενέργεια. Άλλωστε, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κρύψει την ευνοϊκή τοποθέτησή του υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αλλά και την αρνητική έως απορριπτική στάση του απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η εποχή Τραμπδημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή αγοράόχι μόνον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα αλλά και έμμεσα από τις αλλαγές που θα επέλθουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής αφορά άμεσα και την Ελλάδα, όπου ενδεικτικά υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας για φυσικό αέριο στην Κρήτη. Πλέον, υπό τη διοίκηση Τραμπ, η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και προοπτική.

Στον αντίποδα, η διαφαινόμενη ανάσχεση της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα επηρεάσουν πρωτίστως την ευρωπαϊκή αγορά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές του κλάδου των ΑΠΕ, η αρνητική πολιτική απέναντι στην πράσινη ενέργεια που αναμένεται για την επόμενη τετραετία δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε αρνητική εξέλιξη για την αγορά, ιδίως της Ευρώπης. Πιθανή μείωση της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ στις ΗΠΑ, σε κλάδους όπως τα υπεράκτια και τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, σημαίνει ότι θα περιοριστούν σημαντικά τα πράσινα projects που μπορούν να απορροφήσουν επενδυτικές ροές. Πρακτικά, τα επενδυτικά κεφάλαια που ούτως ή άλλως έχουν αποφασίσει να τοποθετηθούν σε πράσινες επενδύσεις θα έχουν λιγότερες διαθέσιμες επιλογές, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει επενδύσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Ευρώπη, η οποία συνεχίζει κανονικά να επενδύει στην πράσινη ενέργεια. Έτσι, το ενδεχόμενο κλείσιμο της αγοράς στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για έργα σε περιοχές όπως η Ευρώπη, δημιουργώντας ώθηση για την ανάπτυξη νέων μεγάλων projects στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση της ζήτησης για νέα έργα ΑΠΕ αναμένεται να δημιουργήσει στο κομμάτι του εξοπλισμού μια αγορά αγοραστών (buyers market) που θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές, περιορίζοντας τα επενδυτικά κόστη και δημιουργώντας νέα δεδομένα τόσο στο κομμάτι της χρηματοδότησης όσο και στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας των νέων έργων.

Επιπλέον, πιθανή ακύρωση σχεδίων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι πολλά ειδικά σκάφη που θα δραστηριοποιούνταν εκεί θα απελευθερωθούν και θα υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι στην Ευρώπη που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς.

Αυτές οι εξελίξεις, πάντως, συνιστούν αρνητική είδηση για τους μεγάλους κατασκευαστές εξοπλισμού για έργα ΑΠΕ και για μπαταρίες, κυρίως δηλαδή την Κίνα, αλλά και για μεγάλους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η Γερμανία και η Δανία, οι οποίοι θα δουν τη συνολική ζήτηση για τα προϊόντα τους να δέχεται πιέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική παραγωγή αλλά και για τις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των ΑΠΕ, οι όποιες επιπτώσεις στην αγορά αναμένεται να έχουν βραχύ χρονικό ορίζοντα, αυτόν την προεδρικής θητείας Τραμπ. Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνιστά mega trend που ξεπερνά τον στενό χρονικό ορίζοντα μίας προεδρικής θητείας και φτάνει μέχρι το 2050, έτος-ορόσημο για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορυκτά καύσιμα

Ευκολότερες αδειοδοτήσεις, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και περαιτέρω έμφαση στην τεχνολογία fracking, πάνω στην οποία έχει στηριχθεί η ανάπτυξη των τελευταίων ετών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, αναμένεται να αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της ενεργειακής πολιτικής Τραμπ. Άλλωστε ο νέος πρόεδρος, εκτός από αυτή καθαυτήν τη θετική οικονομική επίπτωση της παραγωγής υδρογονανθράκων, θεωρεί ότι μέσω του φθηνού αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να υπάρξει φθηνή ενέργεια, η οποία και θα αποτελέσει το καύσιμο για την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας και οικονομίας.

Στην αγορά του LNG δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις, αφού είναι σαφές ότι η Ευρώπη αποτελεί αυτήν τη στιγμή μεγάλο πελάτη της αμερικανικής βιομηχανίας LNG, status που δύσκολα θα θελήσει να διαφοροποιήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Έτσι, δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πολιτικές που να θέτουν σε κίνδυνο το σημαντικό μερίδιο αγοράς του αμερικανικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πρακτικά ακόμα περισσότερο διαθέσιμο αμερικανικό LNG, και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές έναντι των εναλλακτικών επιλογών, όπως το LNG από τη Ρωσία ή άλλους παραγωγούς.

Καθώς, μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθεί στην παγκόσμια αγορά αερίου η παραγωγή από νέα projects στις ΗΠΑ αλλά και στο Κατάρ και την Αυστραλία, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν πτωτικά. Το μοναδικό ερωτηματικό αφορά τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων για το ρωσικό αέριο, που ενδεχομένως να έφερνε ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Μια τέτοια λιγότερο πιθανή απαγόρευση θα έφερνε ανατροπές στην ελληνική αγορά, όπου το ρωσικό αέριο από αγωγούς έχει κυρίαρχη θέση και μερίδιο.

Τέλος, στην αγορά του πετρελαίου, οι φιλικές για τη βιομηχανία πολιτικές Τραμπ αναμένεται να οδηγήσουν πιθανότατα σε αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, που επίσης θα έφερνε πτωτικές πιέσεις στο μέτωπο των τιμών. Ωστόσο, ειδικά για το πετρέλαιο, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν, όπως, για παράδειγμα, μια πιθανή πιο σκληρή πολιτική Tραμπ απέναντι στο Ιράν, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδικές πιέσεις.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More