Friday, September 20, 2024
Home » Εμπνεύστηκε από Ελλάδα ο Χατζηγιάννης και ζητά έρευνα και της ΕΠΑ για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια

Εμπνεύστηκε από Ελλάδα ο Χατζηγιάννης και ζητά έρευνα και της ΕΠΑ για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια

0 comments

Λίγα 24ωρα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού να πραγματοποιήσει έρευνα στα τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας για να διαπιστώσει κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον καθορισμό καταθετικών επιτοκίων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης ζήτησε από την κυπριακή Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να προχωρήσει σε ανάλογη έρευνα.

Ο κ. Χατζηγιάννης απέστειλε επιστολή στην ΕΠΑ, με την οποία ζητά «τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια των κυπριακών θραπεζών. Θα πρέπει», αναφέρει «να διερευνηθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαφανούν τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει η ΕΠΑ προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά του χρήματος».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τον ελάχιστον αριθμό τραπεζικών ιδρυμάτων στη Κύπρο, αλλά και την παρατηρούμενη διατήρηση χαμηλών καταθετικών επιτοκίων συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ΕΠΑ έχει κάθε υποχρέωση από τον νόμο να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα. Σε ανάλογη έρευνα προχωρεί και η αντίστοιχη ελληνική αρχή προστασίας του ανταγωνισμού».

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ ενημερώνει ότι «στα έτη 2022 έως και αρχές του 2024 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε ελάχιστο βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Το κόστος του χρήματος», καταλήγει «είναι καθοριστικός παράγοντας στο κόστος παραγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών καθότι αυτό μετακυλίεται στις τελικές τιμές των προϊόντων. Ως εκ τούτου, ο σωστός ανταγωνισμός στα επιτόκια είναι καθοριστικό μέτρο κατά της ακρίβειας που βαραίνει αβάσταχτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ασκώ τεράστια κριτική στην ΕΠΑ, επειδή θέτει το τραπεζικό σύστημα ως μη προτεραιότητα στους ελέγχους της. Ενώ, ο έλεγχος και η έρευνα κρίνεται αναγκαία και από τα πολύ ψηλά αποτελέσματα των τραπεζικών εργασιών της πιο πάνω περιόδου».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More