Monday, December 23, 2024
Home » Ελληνική αγορά  εστιάζει στην κινητικότητα στις τράπεζες της Κύπρου

Ελληνική αγορά  εστιάζει στην κινητικότητα στις τράπεζες της Κύπρου

0 comments

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις διεργασίες και ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου επιδεικνύουν οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες είτε έχουν δρομολογήσει είτε εξετάζουν θετικά την ενίσχυση της παρουσίας τους στη Μεγαλόνησο.

Μόλις χθες, Πέμπτη, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου επιβεβαίωσε τις φήμες περί επιστροφής της στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από σχεδόν 11 χρόνια, η οποία θα συνοδευτεί από την παράλληλη αποχώρηση από τη standard αγορά του London Stock Exchange (LSE). Όπως αναφέρεται στην εταιρική παρουσίαση, η διαδικασία delisting/listing εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, με τα οφέλη από την εισαγωγή στο ΧΑ να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Την ενίσχυση του προφίλ του Ομίλου στους επενδυτές που κάνουν focus στην περιοχή.

– Την παροχή δυνατότητας στους επενδυτές να συγκρίνουν άμεσα τις επιδόσεις τηςΤράπεζας Κύπρου με τις περιφερειακές τράπεζες και δη, τις ελληνικές.

– Την προσέλκυση πιο μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών σε μία πιο επικεντρωμένη αγορά εντός του ΧΑ.

– Την παροχή περιθωρίου για ένταξη της μετοχής σε χρηματιστηριακούς δείκτες με την πάροδο του χρόνου.

“Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οφέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή των κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα και μπορεί να αυξήσει την προβολή του Ομίλου προς όφελος των μετόχων”, τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το πλάνο θα εξειδικευτεί τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι γεγονός ότι οι εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ αποτελούν το “οξυγόνο” για την αναπτυξιακή του πορεία. Πόσο δε, μάλλον όταν πρόκειται για επιστροφή στο “ταμπλό” και μάλιστα, μετά από αρκετά χρόνια και παράλληλη αποχώρηση από διεθνές χρηματιστήριο, όπως ισχύει στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου.

Από την άλλη, βέβαια, οι ελληνικές τράπεζες “παλεύουν” να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών τους, αφού συνεχίζουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα έναντι των ευρωπαϊκών, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα που καταγράφουν. “Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/E περίπου 5,0 φορές για το 2026, ένα discount της τάξεως του 20% με 30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι τέτοιες εκπτώσεις δεν δικαιολογούνται ενόψει των καλύτερων μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα, με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% ετησίως έως το 2026 και την υψηλότερη αύξηση των δανείων (ο τριετής ρυθμός αύξησης είναι στο 7%) και τους ανώτερους δείκτες αποδοτικότητας RοTE (βιώσιμα επίπεδα στο 13% με 14%)”, ανέφερε σε πρόσφατο report της η Euroxx Χρηματιστηριακή. Η τιμή της Κύπρου, πάντως, παραδοσιακά, ιδιαίτερα από το 2019 και έπειτα, διαπραγματεύεται με premium (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό πως κάποια επενδυτικά ταμεία, τα οποία εισήλθαν προ 3ετίας στο μετοχικό της κεφάλαιο στο ένα ευρώ/μετοχή πλέον θα εξέλθουν αυτού στα 4,5 ευρώ/μετοχή).

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης από πλευράς των CarVal, Gaius Capital και εκκαθαριστή Λαϊκής Τράπεζας, με την εγχώρια αγορά να παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Έστω κι αν τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων των πωλητών με ελληνικές τράπεζες διαψεύστηκαν, εντούτοις πηγές της αγοράς θα τις έβλεπαν ως εν δυνάμει αγοραστές, δεδομένου ότι αφενός, αναζητούν ευκαιρίες για περισσότερα και πιο διαφοροποιημένα έσοδα και η Κύπρος προσφέρεται για εργασίες, ιδίως στο wealth και asset management και αφετέρου, όλες – με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς – έχουν παρουσία στην περιοχή.

Η Eurobank, μάλιστα, έχει πλέον το μεγαλύτερο άνοιγμα στη Μεγαλόνησο, αφού πέραν της θυγατρικής της Eurobank Cyprus προσφάτως ολοκλήρωσε τη δημόσια προσφορά για την Ελληνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά, το συνολικό ποσοστό αποδοχής, προστιθέμενο στο 55,481% (229.030.025 μετοχές) που κατείχε άμεσα η Eurobank στη λήξη της δημόσιας πρότασης, της εξασφαλίζει συνολική συμμετοχή 55,962% (231.014.806 μετοχές) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό Όμιλο με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό. Οι μελλοντικές συνέργειες, τόσο σε επίπεδο επιτοκιακών και εσόδων από προμήθειες, όσο και στα τραπεζοασφαλιστικά προιόντα, αλλά και το asset management, θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα της Eurobank, ανοίγοντας ενδεχομένως την… όρεξη και στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες να κινηθούν πιο δυναμικά στο νησί.

Η οικονομία της Κύπρου

Η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 3,4% το α’ τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% το 2024. Η οικονομική μεγέθυνση θα στηριχθεί στην εγχώρια ζήτηση, με την ιδιωτική κατανάλωση να ενισχύεται από την άνοδο της απασχόλησης και τις τουριστικές επιδόσεις.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η διαδικασία αποπληθωρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών, θα στηρίξουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Οι επενδύσεις θα ενισχυθούν από υφιστάμενα και επερχόμενα κατασκευαστικά έργα (σε διάφορους τομείς, όπως στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και την υγεία), καθώς και από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο ετήσιος πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), επιβραδύνθηκε από 8,1% το 2022 σε 3,9% το 2023, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται σε 2,4% το 2024, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά από 85,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 77,3% το 2023 και εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 70,6% το 2024 κυρίως λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00