Tuesday, September 17, 2024
Home » Ελληνικές μετοχές αξίας €51,99 δισ. στα χέρια ξένων

Ελληνικές μετοχές αξίας €51,99 δισ. στα χέρια ξένων

0 comments

Υστερα από καθαρές εισροές (αγορές μείον τις πωλήσεις) κεφαλαίων ύψους 1,163 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο ώστε να συμμετάσχουν σε διάφορες συνδυασμένες προσφορές μετοχών ιδίως του τραπεζικού κλάδου, οι ξένοι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, παρά τις εκροές των 17,63 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ολοκλήρωσαν τελικά το 2023 με καθαρές αγορές ελληνικών μετοχών ύψους 815 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2023, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν ελληνικές μετοχές συνολικής αξίας 51,99 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 64,37% της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του ΤΧΣ ή στο 66,50% χωρίς τις θέσεις του ΤΧΣ.

Οι ξένοι επενδυτές με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) στο τέλος του 2023 προέρχονταν κύρια από τις ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €10,40 δισ., ενώ ακολούθησαν η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €9,31 δισ., το Λουξεμβούργο με αξία χαρτοφυλακίου €4,79 δισ., η Ολλανδία με €4,65 δισ., η Γερμανία με €3,09 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο με € 2,78 δισ. και τα Νησιά Καϊμάν με €1,81 δισεκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, ενώ στις διεθνείς αγορές η διάθεση για ανάληψη κινδύνου παραμένει περιορισμένη, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς επηρεάζει την προοπτική των επιτοκίων, τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αποδόσεων στη λήξη κρατικών ομολόγων και τους ευαίσθητους κλάδους στις μεταβολές των επιτοκίων, το χρηματιστήριο της Αθήνας, αν και για ορισμένους αναλυτές τεχνικά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και θα μπορούσε να κάνει «παύση για μία ανάσα», έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο (+0,25%).

Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε χθες στα 91,77 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 49 μετοχές, 56 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Ακρίτας (+12,15%) και Νάκας (+8,97%), ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΟΛΠ (+4,03%), Eurobank (+2,53%) Motor Oil (+2,07%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,04%) και Jumbo (+1,78%). Σύσταση «αγοράς» επαναδιατύπωσε για τη Motor Oil η Alpha Finance, αυξάνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 32,38 ευρώ (από 25,56 ευρώ), με περιθώριο ανόδου 36% και με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για το τρέχον έτος να τοποθετείται στο 6%.

Προσδοκίες

Στην επενδυτική της στρατηγική για το α’ τρίμηνο 2024, η Πειραιώς σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ταυτόχρονη άνοδος μετοχών και ομολόγων το τελευταίο διάστημα του 2023 βασίζεται στην παραδοχή ότι οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο χωρίς – όπως φοβάται η τράπεζα – να ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση. Για το 2024, όπως αναφέρει, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί αυτή η θετική εικόνα να συνεχιστεί ή αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Τα επιτόκια σε ορίζοντα 3-4 ετών εξακολουθούν και βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων για τα μακροχρόνια επίπεδα ισορροπίας, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να παρουσιάζουν θετικές προοπτικές.

Παράλληλα, οι προσδοκίες για πτώση των επιτοκίων χωρίς ύφεση δημιουργούν ένα περιβάλλον θετικό για τις μετοχικές αγορές. Ωστόσο, οι υψηλές υφιστάμενες αποτιμήσεις καθώς και το μικρό εύρος της αγοράς αφήνουν λίγα περιθώρια ανόδου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ρίσκα για διόρθωση στις αγορές σε περίπτωση που η οικονομική επιβράδυνση οδηγήσει σε χαμηλό ή αρνητικό ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας. Για τον λόγο αυτόν, διατηρεί ήπια αρνητική άποψη για τις μετοχές προτείνοντας αμυντικούς κλάδους. Σε δεύτερο χρόνο, τυχόν διόρθωση των αγορών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τα μέσα του 2024 οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν τα κέρδη του 2025 είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα παράθυρο για εκ νέου μεταβολή στις απόψεις μας για μετοχές σε θετική.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More