Με έναν στόχο για έσοδα περίπου 1,9 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον σχεδιασμό του για το 2025, αν και, καθώς φαίνεται, σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία έως τώρα είχε αργή πρόοδο και μικρή απόδοση.
Ως γνωστόν, η ΕΕΣΥΠ, το γνωστό Υπερταμείο, μπήκε από τα μέσα του 2024 σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, απορροφώντας αρχικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο δεν θα έχει πλέον αντικείμενο δραστηριότητας μετά την “ιδιωτικοποίηση” των πακέτων των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, τα οποία έφτασαν το 2024 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο ιστορικό υψηλό των 8 δισ. ευρώ.
Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου επενδυτικού ταμείου, με αρχικό κεφάλαιο την “αποζημίωση” της ΕΕΣΥΠ, για τη μεταφορά του 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για το 2025 θα είναι η συστηματική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που έχει στη διαχείρισή της η ΕΤΑΔ.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πεδίο της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, θα υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση για έναν Κώδικα Δημόσιας Περιουσίας που θα είναι η βάση για κάθε επόμενη κίνηση. Παράλληλα, στο στάδιο της υλοποίησης περνά το σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, με την ομαδοποίηση και τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, προχωρά κατά προτεραιότητα η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων.
Play Video
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναθέσει στην εταιρεία McKinsey να συντονίσει το έργο που αφορά τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Αναμένεται ότι 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης.
Τα ακίνητα, έπειτα από μελέτες, θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως, θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι εταιρείες συμμετοχών, αντί για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων. Στα επόμενα βήματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα επιλεγούν τα 6.000 ακίνητα με τα οποία θα ξεκινήσει η αξιοποίηση και θα αρχίσουν να ομαδοποιούνται σε υποεταιρείες των 1.000 ακινήτων, προκειμένου να προωθούνται για εκμετάλλευση με συγκεκριμένες χρήσεις (τουριστική, οικιστική, βιομηχανική κτλ.). Το κέρδος από μια τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων, δεδομένου ότι τόσο μεγάλες κινήσεις θα επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από την αγορά ακινήτων, τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ και την πιστοδοτική πολιτική των εμπορικών τραπεζών.
Οι αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ
Παράλληλα, βέβαια, θα συνεχιστούν και οι αποκρατικοποιήσεις στα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, από τα οποία το ΥΠΕΘΟ έχει εγγράψει στον Προϋπολογισμό έσοδα 1,88 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα προέλθει από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με ανάδοχο τη ΓΕΚ Τέρνα – Egis, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται αναφορά και σε Δικαιώματα Συχνοτήτων (Κινητή Τηλεφωνία) ύψους 15,4 εκατ. ευρώ και στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (51 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, εάν “κλείσει” εντός του επόμενου έτους η οικονομική συναλλαγή με τον ΟΛΘ, καθώς υπάρχει και προσφυγή της Goldair στο ΣτΕ). Επίσης προβλέπονται έσοδα 363 εκατ. ευρώ από άλλα έργα σε στάδιο προετοιμασίας (πιθανόν εταιρικές συμμετοχές και υποδομές). Η λίστα περιλαμβάνει δημοπρασίες ακινήτων 4,5 εκατ. ευρώ, έσοδα 45 εκατ. από το Ελληνικό (Lamda, πρόβλεψη), 7,1 εκατ. από τις Γούρνες Ηρακλείου και 32,1 εκατ. ευρώ από λοιπά ακίνητα σε στάδιο προετοιμασίας. Έσοδα 2,8 εκατ. ευρώ προβλέπονται από τη Μαρίνα Αλίμου και 9,7 εκατ. ευρώ από τη μαρίνα Mega Yacht Kerkyra. Συνολικά, από εταιρικές υποδομές και συναλλαγές αναμένονται 1,792 δισ. ευρώ, ενώ από ακίνητα 88,7 εκατ. ευρώ.
Για το 2026 προβλέπονται έσοδα 178,4 εκατ. ευρώ και για το 2027 έσοδα 172,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις σωρευτικές εισπράξεις από κρατικοποιήσεις στα 15,06 δισ. ευρώ στο τέλος του 2026 και στα 15,239 δισ. ευρώ για το 2027, με έτος αναφοράς το 2011, οπότε και άρχισε το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Capital.gr
Πηγή: philenews.com