Monday, September 16, 2024
Home » Ελλάδα: Μελετούν φορολόγηση υπερκερδών από τον ηλεκτρισμό – Ανέβασε τις τιμές η ζήτηση από άλλες χώρες

Ελλάδα: Μελετούν φορολόγηση υπερκερδών από τον ηλεκτρισμό – Ανέβασε τις τιμές η ζήτηση από άλλες χώρες

0 comments

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος για τις σημαντικές αυξήσεις που καταγράφονται στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα μεταφερθούν και στα επόμενα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χθες η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 191,13 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36%, ενώ σε υψηλά επίπεδα (176,33 ευρώ η μεγαβατώρα) διατηρείται και σήμερα.

Το capital.gr επισημαίνει πως ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τις βραδινές ώρες, που εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και υπάρχει ακόμη υψηλή ζήτηση λόγω των κλιματιστικών, οι τιμές εκτινάσσονται ακόμη περισσότερο. Χθες έφτασαν στα 600,01 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ σήμερα θα σπάσουν ρεκόρ έτους στα 650,01 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως γράφει το capital.gr, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει στα ίδια επίπεδα και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν εμφανίζει κάποια ουσιώδη διαφοροποίηση, εντούτοις οι τιμές της χονδρικής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να απειλούνται νέες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια για τους απλούς καταναλωτές. Το πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια αντίδρασης.

Εξετάζονται, αναφέρει το capital.gr, διάφορες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η επιβολή νέας έκτακτης φορολόγησης των “υπερκερδών” των ενεργειακών εταιρειών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως είχε συμβεί και για τα κέρδη της χρήσης του 2022. Ένα ακόμη όπλο που η κυβέρνηση μελετά να αξιοποιήσει είναι η επιστροφή της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή, που επίσης είχε εφαρμοστεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Ένα τρίτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιστροφή των επιδοτήσεων για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες ανατιμήσεις που πιθανόν να επέλθουν τον Αύγουστο.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αγορά ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχουν αυξημένες ανάγκες φορτίου, όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία. Όπως γράφει το capital.gr, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι υπήρχαν προσφορές για αγορά ελληνικής παραγωγής ρεύματος από άλλες γειτονικές αγορές (Βουλγαρία) σε υψηλότερες τιμές. Οι δε υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες αποδίδονται σε “μπινταρίσματα” που έγιναν στο ελληνικό ενεργειακό χρηματιστήριο από το εξωτερικό, δηλαδή από αγοραστές εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν και οι ελληνικές τιμές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More