Monday, September 16, 2024
Home » Ελλάδα: Επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς

Ελλάδα: Επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς

0 comments

Καταλήξαμε στην απόφαση να επιβάλουμεέκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο γιατί με αυτήν την πορεία τιμών πράγματι οι πολίτες θα έβλεπαν αυξήσεις, τόνισε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με την απόφαση της κυβέρνησης θα δούμε λογικές τιμές ρεύματος τον Αύγουστο, αντίστοιχες με αυτές που πληρώνουμε κανονικά.

Πρόκειται για μια προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για αυτούς τους δύο μήνες και αύριο το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος καιΕνέργειας θα εξηγήσει αναλυτικά τι συμβαίνει και θα δώσει παραπάνω πληροφορίες για το πώς θα επιβληθεί το τέλος και ποιο θα είναι το όφελος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας το πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. “Αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι και την Ουγγαρία και χώρες με τις οποίες είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι”, είπε.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου.

Αυτό δημιουργεί στην κυριολεξία ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς ενέργειας με φυσικό αέριο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας την απόφαση για την επιβολή της έκτακτης φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση “και για αυτό επιμένουμε στην ενίσχυση των διασυνδέσεων”. Εκτίμησε ότι η στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι προσωρινή, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια μέχρι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

“Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή, εκτιμώ ωστόσο ότι μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια για αυτόν τον μήνα που έχουμε στρέβλωση στην αγορά, ιδίως μάλιστα όταν ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που δουλεύουν στο φουλ τα κλιματιστικά”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More