Monday, September 9, 2024
Home » Ελκυστική παραμένει η αγορά ακινήτων

Ελκυστική παραμένει η αγορά ακινήτων

0 comments

Με θετικό πρόσημο φαίνεται να έκλεισε το πρώτο μισό του 2024 για την αγορά ακινήτων, αφού παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, τόσο οι αγοραπωλησίες, όσο και οι επενδύσεις συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι τόσο το 2023 όσο και το 2022 η αγορά κατέγραψε πανευρωπαϊκή πρωτιά, με εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης, όσον αφορά στις πωλήσεις οικιστικών μονάδων.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, δηλαδή με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, το 2024 κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023, όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων.

Όπως είπε, τα στοιχεία κατέδειξαν ότι η Λάρνακα και η Λευκωσία καταγράφουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ κάπως μειωμένα παρουσιάζονται τα νούμερα σε Λεμεσό και Πάφο. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι δυο αυτές επαρχίες ξεκινούσαν από αρκετά ψηλότερη βάση σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κουρουσίδης επισήμανε ότι συνεχίζεται ικανοποιητικά και ο ρυθμός των επενδύσεων. Τόσο Κύπριοι όσο και ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται στην κυπριακή αγορά, γεγονός που καταδεικνύει την προοπτική που υπάρχει και τις αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει, σε σχέση με άλλους είδους επενδύσεις. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουρουσίδης στην επαρχία της Λάρνακας, σημειώνοντας ότι παρά το ναυάγιο με την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της πόλης, η επαρχία εξακολουθεί να παραμένει ελκυστική στα μάτια των επενδυτών, Κύπριων και ξένων.

Στις χώρες με άνοδο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε την Τρίτη 9 Ιουλίου η Eurostat, η Κύπρος, η Πολωνία και η Ιρλανδία ήταν οι μοναδικές τρεις χώρες μεταξύ των 16 χώρων της ΕΕ που παραχωρούν σχετικά στοιχεία, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο στις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων.

Μάλιστα, η Κύπρος βρέθηκε στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης τριάδας χωρών, με ποσοστό αύξησης που άγγιξε το 31%, ακολουθούμενη από την Πολωνία με αύξηση 3,9% και την Ιρλανδία με αύξηση 0,6%.

Η Κύπρος κατέλαβε την πρωτιά και το 2022 στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις σε ποσοστό 27,4%. Επομένως, με μια αύξηση 27,4% το 2022 και 31% το 2023, η κυπριακή αγορά δείχνει να κινείται σε ρυθμούς πολύ ψηλότερους από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές.

Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δημιουργεί ανησυχία η κατάσταση της αγοράς ακινήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023, 13 από τις 16 χώρες οι οποίες παραχώρησαν στοιχεία, κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά, όσον αφορά στις πωλήσεις οικιστικών μονάδων, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (43,3%).

Αντίστοιχα, το 2022 οι 10 από τις 16 χώρες κατέγραψαν αρνητικούς ρυθμούς, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρουσιάζεται στη Δανία (24,8%).

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More