Αν και «μάζεψε» τις αρχικές απώλειες (ως -1,36%) το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από κέρδη 6,88% τον Νοέμβριο και 37% περίπου από την αρχή του έτους, έκλεισε χθες ήπια πτωτικά (-0,39%) εν μέσω ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων και κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα89,1 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE-25. Η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου εξασθενεί, την ώρα μάλιστα που οι διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων «κλείνουν τα βιβλία» για τη χρονιά που ολοκληρώνεται οσονούπω.
Να σημειωθεί πως χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για το εταιρικό ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ της Ideal Holdings (η δημόσια προσφορά αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου) και την εισαγωγή των ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ. Παράλληλα χθες, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ και της ΑΝΕΚ στο χρηματιστήριο, ενώ οι μετοχές τηςΑκρίτας (+29,37%) διαπραγματεύτηκαν στην Κύρια Αγορά μετά από χρόνια στην Επιτήρηση.
Ομόλογα
Από την άλλη πλευρά, το ράλι στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε με την απόδοση (οι τιμές που κινούνται αντίστροφα αυξήθηκαν) του10ετούς ελληνικού ομολόγου να συρρικνώνεται στο 3,37% ( μείωση σχεδόν 25% από τα τελευταία υψηλά στις αρχές Οκτωβρίου) απόρροια και του ράλι προεξόφλησης της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch Ratings, που επιτρέπει στα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σταδιακά από τις αρχές Ιανουαρίου σε σημαντικούς δείκτες αναφοράς (iBoxx Euro Sovereign και Bloomberg Barclays Euro Sovereign, IHS Markit).
Είναι χαρακτηριστικό πως τοspread (η διαφορά απόδοσης) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό (κυμάνθηκε στο 2,24%) που λειτουργεί και ο δείκτης αναφοράς για την ευρωζώνη, αλλά και ως δείκτης μέτρησης του ασφαλίστρου κινδύνου (risk premium) και των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στις 113 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Να σημειωθεί πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια είναι καλύτερο από αυτό της Ιταλίας (3,98%), ενώ πλησιάζει αυτό της Ισπανίας (3,25%).
Η Ελλάδα παραμένει «στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας των αξιολογήσεων» ανέφερε ηDZ Bank, σημειώνοντας μετά και την αναβάθμιση από τη Fitch, πως σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν έχει επιτύχει μία τέτοια βελτίωση του αξιόχρεού της τα τελευταία χρόνια. «Με την τελευταία αναβάθμιση, η Αθήνα επιστρέφει τώρα στην κορυφαία επενδυτική κατηγορία για τους εκδότες κρατικών ομολόγων από όλο τον κόσμο», σημειώνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Η Moody’s
Με ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 88 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία, η Ελλάδα θα έχει μια μικρή στάθμιση στους δείκτες, όμως ορισμένα funds ενεργητικής διαχείρισης αλλά και κάποια άλλα παθητικής διαχείρισης θα μπορούσαν να συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα, παρότι τα περιθώρια συρρίκνωσης των ελληνικών spreads έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Η DZ Bank δεν αλλάζει ακόμα τον χαρακτηρισμό «αυξημένου ρίσκου» που έχει δώσει στα ελληνικά ομόλογα, καθώς παρά τις τελευταίες αναβαθμίσεις, η Moody’s δεν έχει δώσει ακόμα στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα με αποτέλεσμα να είναι ακόμη η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει αξιολόγηση junk («σκουπίδια») έστω από έναν οίκο. Τέλος, σημειώνεται, πως η Morgan Stanley, αν και αναμένει πως τα αυριανά στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου θα δείξουν επιβράδυνση (+0,4% σε τριμηνιαία βάση), εκτιμά ότι ηελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να εμφανίζει στέρεη ανάπτυξη με ρυθμό +2,3% για τη διετία 2023 – 2024 και 2,4% για το 2025.