Friday, September 20, 2024
Home » Ελάχιστη η προστιθέμενη αξία από πρωτογενή και δευτερογενή τομέα

Ελάχιστη η προστιθέμενη αξία από πρωτογενή και δευτερογενή τομέα

0 comments

Μηδενική και οριακά αρνητική συμβολή είχαν η βιομηχανία και ο πρωτογενής τομέας, αντίστοιχα, στη μεταβολή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank. Ωστόσο, όπως τονίζεται, στις δύο αυτές κατηγορίες αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κλάδος γεωργία – δασοκομία – αλιεία κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την υγεία το 2023, δημιουργώντας 20,5 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας και οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία αυξήθηκαν συνολικά κατά 7,4 χιλιάδες άτομα.

Σε όρους κύκλου εργασιών, ο πρωτογενής τομέας σημείωσε ήπια άνοδο, ενώ στη βιομηχανία καταγράφηκε πτώση, η οποία πιθανότατα συνδέεται με την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας πέρυσι. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού μειώθηκε κατά 45% πέρυσι. Παράλληλα, οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων ήταν λιγότερες σε σχέση με το 2022, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στη βιομηχανίαΣε ό,τι αφορά τη συμβολή των υπόλοιπων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, η ΑΠΑ του κλάδου των κατασκευών διαμορφώθηκε σε 3,9 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2022. Ο ευρύτερος κλάδος του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και των μεταφορών, ο οποίος αποτελεί περίπου το ¼ της συνολικής ΑΠΑ, σημείωσε οριακά θετική συμβολή στην άνοδό της, ίση με 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More