Monday, September 16, 2024
Home » Εκτόξευση παραπόνων για αεροπορικά ταξίδια και διαδίκτυο

Εκτόξευση παραπόνων για αεροπορικά ταξίδια και διαδίκτυο

0 comments

Πολύ σημαντική είναι η αύξηση των παραπόνων που υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, σε σχέση με πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ενδεικτικά, σε σημείωμά του ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι οι τέσσερις κατηγορίες παραπόνων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι τα δικαιώματα επιβατών και η συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια, με αύξηση 75,58%, διαδικτυακές απάτες και απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με άνοδο 51,56%, ακρίβεια και κόστος ζωής, με αύξηση 41,46%, πολιτική επιστροφών προϊόντων, με αύξηση 34,76%.

Αναλυτικότερα, η κατηγορία παραπόνων που αφορούν τα δικαιώματα επιβατών αεροπλάνων παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, κυρίως λόγω των συνεχών απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα πτητικά προγράμματα και ταλαιπώρησαν χιλιάδες ταξιδιώτες.

Τα παράπονα που έλαβε ο ΚΣΚ για το πρώτο εξάμηνο 2024 αφορούν ακυρώσεις πτήσεων από και προς τους διεθνείς αερολιμένες της Λάρνακας και Πάφου, καθυστέρηση στην επιβίβαση, υπερπλήρεις πτήσεις (overbooking), με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν να ταξιδέψουν σε άλλη ημερομηνία και ώρα από την καθορισμένη ημερομηνία αναχώρησης τους, εσφαλμένος χειρισμός αποσκευών, υπερχρέωση επιβατών κατά τη διάρκεια του check-in, λόγω μη λειτουργίας της εφαρμογής (application) της αεροπορικής εταιρείας, καθώς και καθυστέρηση αποζημίωσης στους παραπονούμενους (πέραν των 5 μηνών).

Ως προς τα οργανωμένα ταξίδια, τα παράπονα επικεντρώνονταν στη μονομερή τροποποίηση των όρων του συμβολαίου μεταξύ καταναλωτή – διοργανωτή (πχ. αλλαγή της διαδρομής, αφαίρεση γευμάτων, επιπρόσθετη χρέωση καταναλωτή για εκδρομές που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία).

Σε σχέση με την κατηγορία ακρίβεια και κόστος ζωής, τα παράπονα των καταναλωτών αφορούσαν αυξήσεις σε τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, κυρίως μετά την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίων, αδυναμίες στην αποπληρωμή δανείων σε πιστωτικά ιδρύματα, ενεργειακή φτώχεια, δυσκολίες για αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών, επισήμανση της ανάγκης για επέκταση του καταλόγου των δικαιούχων για την ειδική διατίμηση (Ταρίφα 08) της ΑΗΚ, ώστε να περιληφθούν και άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων καταναλωτών, μεταξύ των οποίων οι χαμηλοσυνταξιούχοι και κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. οι καρκινοπαθείς.

Η κατηγορία παραπόνων για πολιτική επιστροφών αφορά παράπονα καταναλωτών κυρίως σε σχέση με επιστροφές προϊόντων κατά τη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων. Αναλυτικότερα, όταν ο καταναλωτής αγοράσει ένα προϊόν εκτός περιόδου εκπτώσεων και τυγχάνει να το επιστρέψει όταν το προϊόν βρίσκεται σε έκπτωση, η επιχείρηση του επιστρέφει την τρέχουσα τιμή του προϊόντος (με έκπτωση) και όχι την προγενέστερη τιμή (αυτήν στην οποία το είχε αγοράσει). Αρκετές επίσης ήταν και οι περιπτώσεις όπου καταναλωτές επέστρεφαν είδη ένδυσης και υπόδησης λόγω μη ικανοποιητικού μεγέθους στο size (που αγόρασαν εκτός περιόδου εκπτώσεων) εντός του χρονικού πλαισίου που όριζε η πολιτική της επιχείρησης, με τις επιχειρήσεις να χρεώνουν τους καταναλωτές για τις αλλαγές αυτές.

Στηνκατηγορία παραπόνων για την ενέργεια (Σχέδια Χορηγιών ΥΕΕΒ, ΑΗΚ, ΑΠΕ), τα παράπονα των καταναλωτών (αύξηση 28,95%) εστιάζονταν στο σχέδιο της Κυβέρνησης «φωτοβολταϊκά για Όλους», βάσει του οποίου το όριο των 4,16 κιλοβατωρών (kWh) ανά κατοικία είναι μικρό σύμφωνα με καταναλωτές, κυρίως για μια τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια. Επίσης, παράπονα υπήρξαν και για το ότι κάποιες εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο επιδότησης «φωτοβολταϊκά για όλους», δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων που υποχρεωτικά παρέχεται στους καταναλωτές με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο.

Παράπονα λήφθηκαν και από ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ζητούν να περιληφθούν και αυτές στο σχέδιο επιδότησης.

Στην κατηγορία παραπόνων πωλήσεις εξ αποστάσεως και αγορές εκτός εμπορικού καταστήματος (δικαίωμα υπαναχώρησης) υπήρξε αύξηση παραπόνων 25,61% για αγορές που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, κυρίως από πλατφόρμες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπου οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών δεν τυγχάνουν εφαρμογής.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More