Monday, September 9, 2024
Home » Εκπτώσεις μόνο με μείωση αρχικής τιμής, πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Εκπτώσεις μόνο με μείωση αρχικής τιμής, πλαφόν στο βρεφικό γάλα

0 comments

Ισχύ έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 θα έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά τα οποία περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Στην τροπολογία προβλέπονται ρυθμίσεις για τη διαφάνεια των τιμών, ειδικά μέτρα με πλαφόν για το βρεφικό γάλα, πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες, καθώς και διάταξη για την αναβάθμιση της πλατφόρμας του e-katanalotis.

Αναφορικά με τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια τιμών, από τις 10 Ιανουαρίου 2024 για τα προϊόντα για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια για διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε να ισχύει η αύξηση τιμής.

Τι προβλέπεται

Για τα προϊόντα σε προσφορά ή έκπτωση προβλέπεται ότι η μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων θα πρέπει να ισούται, κατ’ ελάχιστον, με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο κατά το 2023, επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Σχετικά με τα νωπά προϊόντα, οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά θα τα διακινούν με τιμολόγια στα οποία θα αναφέρονται τελικές καθαρές τιμές χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, και δεν θα υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Αναφορικά με τις τιμές στο βρεφικό γάλα προβλέπεται ότι οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας θα επανακαθορίσουν τις τιμές πώλησης από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μεικτό κέρδος που δεν θα είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό τους κόστος βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων και αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Καταγγελίες

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παραβάσεων θα είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι αρμόδιες αρχές θα έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οποιαδήποτε πηγή που διευκολύνει τον έλεγχο. Μάλιστα προβλέπονται και πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 2 εκατ. ευρώ για όσους βρίσκονται να παραβατούν, ενώ θα δημοσιοποιούνται και οι επωνυμίες των παραβατών και τα πρόστιμα.

Τέλος, με άλλη διάταξη στην τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της σύμβασης για την αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More