Saturday, November 23, 2024
Home » Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Το αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, που ήταν χειρότερα του αναμενόμενου, οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και σε αμφιβολίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων από την Fed, ενώ εν μέσω μιας καθοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε χθες με ήπια πτώση (-0,62%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 134,88 εκατ. ευρώ, ενώ τον μεγαλύτερο τζίρο σημείωσαν ο ΔΑΑ με 26,95 εκατ. ευρώ ελέω και του rebalancing, απόρροια της εισόδου της μετοχής στους δείκτες FTSE Russell (FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging) και η Intrakat με 21,27 εκατ. ευρώ, η οποία μαζί με την μετοχή της Intralot που προχωρεί στην έκδοση 5ετούς ομολόγου αξίας ως 130 εκατ. ευρω, εντάσσονται από το τέλος του μήνα στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης (Small Cap Index) της MSCI.

Με βάση την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI πέρα από τις παραπάνω εισαγωγές στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης στον βασικό δείκτη MSCI Greece δεν υπήρξαν μεταβολές με την σύνθεσή του να περιλαμβάνει του τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική , Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Πειραιώς.

Ερευνα

Θετικοί/ανοδικοί για τις αγορές, με την επενδυτική ψυχολογία να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, εμφανίζονται στην τελευταία έρευνα (global fund manager survey) του Φεβρουαρίου της Bank of America, 249 διαχειριστές κεφαλαίων με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 656 δισ. δολ.

Οι επαγγελματίες των αγορών εμφανίζουν τον υψηλότερο εδώ και μία διετία βαθμό αισιοδοξίας, καθώς εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομία απέφυγε την ύφεση, με τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες, όπως εκτιμά το 65% να οδηγούν τις οικονομίες σε «ομαλή προσγείωση» αφού οι πιθανότητες «σκληρής προσγείωσης» έχουν περιοριστεί στο 11% έναντι μάλιστα του 19% των διαχειριστών που δεν «βλέπουν» πλέον περαιτέρω επιβράδυνση των οικονομιών.

Καθώς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 η πιθανότητα ύφεσης έχει φύγει από το προσκήνιο, η αισιοδοξία των διαχειριστών οδήγησε στον περιορισμό των θέσεων τους σε μετρητά στο 4,1% του χαρτοφυλακίου τους. Οι fund managers αναμένουν σχεδόν στο σύνολό τους εξάλλου, μειώσεις επιτοκίων και πτώση του πληθωρισμού, καθώς μόλις το 4% και το 7% αντίστοιχα προβλέπουν μία αντίθετη εικόνα.

Οι θέσεις στις αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021 και ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο στα υψηλά από τον Αύγουστο του 2020, ενώ το trade των long (ανοδικών) θέσεων στις αποκαλούμενες «Magnificent 7» (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia) αποτελεί για το 61% των διαχειριστών η ποιο πολυσύχναστη συναλλαγή. Συνολικά μάλιστα τα αμοιβαία κεφάλαια διατηρούν κατά 36% «αυξημένες θέσεις» σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς στον τομέα της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο κάνοντας ορισμένους να μιλούν για επερχόμενο «σκάσιμο φούσκας». Για το 25% των διαχειριστών πάντως αγαπημένη συναλλαγή αποτελούν οι πτωτικές (short) θέσεις στις μετοχές της Κίνας και για το 4% οι ανοδικές (long) θέσεις στις μετοχές της Ιαπωνίας. Τέλος ο πληθωριστικός κίνδυνος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ένα πιθανό συστημικό πιστωτικό γεγονός στις ΗΠΑ ή την Κίνα αφορούν για τους διαχειριστές, τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές και τις οικονομίες.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More