Η σύγκριση τιμών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν ανέδειξε μόνο αυξήσεις, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και μεγάλο εύρος τιμών από σουπερμάρκετ σε σουπερμάκετ και από μαγαζί σε μαγαζί (π.χ. κρεοπωλείο, ζαχαροπλαστείο κ.λπ.). Εντύπωση όμως προκάλεσε και η παρατήρηση ότι εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως αυτά που θεωρούνται τα πιο ακριβά για το τραπέζι, είναι πιο φθηνά από ό,τι τα ντόπια.
Από μια βόλτα στα σουπερμάρκετ στις 21 Δεκεμβρίου βρήκαμε ελληνική γαλοπούλα στα 15 ευρώ (εντοπίστηκε και με 25 ευρώ), όταν οι εισαγόμενες ήταν κοντά στα 8 ευρώ το κιλό. Πιο πέρα, στο κρεοπωλείο, η χοιρινή μπριζόλα (λαιμός) εισαγωγής ήταν στα 6,95 ευρώ το κιλό, ενώ η ντόπια στα 8,70 ευρώ. Η μοσχαρίσια σπάλα εισαγωγής είχε 11,95 ευρώ και η ελληνική 14,35 ευρώ το κιλό.
Περνώντας από το μανάβικο, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική και μάλιστα οι τιμές δεν ήταν αυτές που είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή, βρήκαμε τα ντόπια λαχανικά και φρούτα λίγο φθηνότερα από ό,τι της εισαγωγής. Για παράδειγμα, ένα κιλό ντομάτες εισαγωγής έκαναν 2,15 ευρώ, ενώ οι εγχώριες είχαν τιμή 1,90 ευρώ το κιλό. Ολοι θα σκεφτούμε ότι η ντομάτα είναι εκτός εποχής. Το καλοκαίρι όμως βρίσκαμε την ντομάτα εισαγωγής πιο φθηνή από την ντόπια. Οπως βρίσκαμε φθηνότερα τα εισαγόμενα κρεμμύδια, τις εισαγόμενες πατάτες και τα εισαγόμενα λεμόνια. Τώρα οι πατάτες Κύπρου είχαν τιμή 1,35 ευρώ το κιλό, οι Νευροκοπίου 0,98 ευρώ. Τα λεμόνια εισαγωγής πωλούνταν προς 2,59 ευρώ το κιλό ενώ τα εγχώρια (Κορίνθου) στα 1,18 ευρώ.
Προφανώς, οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στην προσφορά, δηλαδή στην παραγωγή που επηρεάζεται και από το κλίμα. Ομως, φαίνεται τελικά ότι υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα μας. Δεν μπορεί για παράδειγμα τα εισαγόμενα μεσογειακά φρούτα και λαχανικά να είναι φθηνότερα ή λίγο ακριβότερα από ό,τι τα εγχώρια, ούτε τα εγχώρια κρέατα να είναι αρκετά ακριβότερα από ό,τι τα εισαγόμενα. Και το παράδειγμα της γαλοπούλας είναι χαρακτηριστικό.