Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εισαγωγή των κοινών μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), φορέας διαχείρισης του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Ελλάδα, με τις σχετικές διαδικασίες να πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο.
Οπως επισημαίνεται, θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς όλες οι μετοχές που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ποσοστό 30%, σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και σε επιλέξιμους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ, εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της συνδυασμένης προσφοράς πλέον ενός premium. Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ, συνολικού ποσοστού περίπου 5%.
Αντίστοιχες κινήσεις
Με φόντο την ήδη δρομολογημένη δημόσια εγγραφή (IPO) του Ελ. Βενιζέλος, καθώς και την επιτυχημένη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους δύο βασικούς μετόχους της, το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings, ανοίγει ο δρόμος και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις σε εισηγμένες που συμμετέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως η επιτυχία της Helleniq Energy και η δρομολογημένη είσοδος στο ΧΑ του Ελ. Βενιζέλος αναμένεται να δημιουργήσουν προηγούμενο και να ανοίξουν νέα διάθεση μετοχών, χωρίς να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ωστόσο, στόχος είναι η εισαγωγή μεγάλων εταιρειών, με έμφαση μεγάλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός.
Εκτός από το 31,18% της Helleniq Energy και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 24,02% της ΕΥΑΘ και το 11,33% της ΕΥΔΑΠ. Για τις δύο τελευταίες πρόκειται να προσληφθούν σύμβουλοι για την αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης των μετοχών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, με το placement να αποτελεί μια λύση.
Ενίσχυση του ΧΑ
Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στα «ΝΕΑ» χαρακτηρίζουν ως κεντρικό στόχο την εισαγωγή μεγάλων εταιρειών, κυρίως από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτείας αποτελεί η ποιοτική αλλά και ποσοτική ενίσχυση του ΧΑ. Μάλιστα, ύστερα από μια περίοδο σε μια ενδιάμεση κατηγορία, η κυβέρνηση εργάζεται για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές (από αναδυόμενη) από τους MSCI και FTSE. Οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει «παγιδευτεί» το ΧΑ, αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια.
Η αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αποτελεί τον δεύτερο στόχο, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα. Τα κριτήρια για την αναβάθμιση είναι ποσοστικά (μεγάλες εταιρείες), ποσοτικά (καλές εταιρείες) και η εκτίμηση των επενδυτών για το εάν θεωρούν μια αγορά ανεπτυγμένη.