Sunday, October 20, 2024
Home » Ειρήνη Πική, υφυπουργός παρά τω Προέδρω:  Δεν παίζει κανένα ρόλο που είμαι γυναίκα

Ειρήνη Πική, υφυπουργός παρά τω Προέδρω:  Δεν παίζει κανένα ρόλο που είμαι γυναίκα

0 comments

Η Ειρήνη Πική, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προετοιμασίας και του συντονισμού για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων της Κυβέρνησης και δηλώνει στο Forbes ότι σε αυτή τη νευραλγική και προβεβλημένη θέση δεν παίζει κανένα ρόλο το φύλο της.

Σε καθημερινή εγρήγορση βρίσκεται η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, υπηρετώντας σε μια από τις πιο νευραλγικές θέσεις της Κυβέρνησης. Σε συνέντευξη της στο Forbes, δηλώνει πως αισθάνεται ότι δεν παίζει κανένα ρόλο στην άσκηση των καθηκόντων της η ιδιότητα της γυναίκας, επισημαίνοντας πως η παρούσα διακυβέρνηση έχει προωθήσει έμπρακτα την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων, έτσι ώστε η ικανότητα, η εργατικότητα και η προσφορά να κρίνονται ανεξαρτήτως φύλου και ταυτότητας. Τονίζει, δε, πως το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον προϋποθέτει καθημερινή εγρήγορση για άμεση λήψη αποφάσεων και βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας και του μέλλοντος των πολιτών.

Η υφυπουργός τοποθετείται και στο ερώτημα κατά πόσο η μονιμότητα του Δημοσίου και η απώλεια της αποτέλεσε δίλημμα για την ίδια κατά τη λήψη της απόφασή της να αποδεχθεί την πρόταση να υπουργοποιηθεί, αφήνοντας τη θέση της στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξηγεί, τα 25 χρόνια προϋπηρεσίας στη δημόσια υπηρεσία λειτούργησαν περισσότερο ως καταλύτης για τη λήψη της απόφασής της.

Για την Κυβέρνηση, αναφέρει ότι κατά τον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη έχει παραχθεί πολύ έργο και μπήκαν οι βάσεις για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Κατά την ίδια, η μη στήριξη της Κυβέρνησης από κάποιο μεγάλο κόμμα δεν είναι παράγοντας που την αποδυναμώνει.

Σύμφωνα με την κ. Πική, σύντομα η μελέτη του ΔΝΤ για εκσυγχρονισμό του κρατικού μισθολογίου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο σειρά άλλων σημαντικών νομοσχεδίων.

Βρίσκεστε, κ. Πική, στη νευραλγική θέση της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και τα περισσότερα μεγάλα θέματα της Κυβέρνησης περνούν από το δικό σας χέρι. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Ως γυναίκα, έχετε συναντήσει οποιεσδήποτε δυσκολίες στην εκτέλεση αυτών των καθηκόντων;

Ο ρόλος της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω όντως απαιτεί συντονισμό πολύπλοκων θεμάτων που άπτονται σημαντικών μεταρρυθμίσεων και έργων, οι οποίες σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Αυτό καθιστά αναγκαία την καθημερινή και ουσιαστική επικοινωνία με τους υπουργούς και υφυπουργούς, θεσμικούς φορείς, οργανωμένα σύνολα και άλλους παράγοντες, καθώς και με στελέχη του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει των διαθέσιμων δεδομένων και σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους. Στόχος μας, η υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, για την οποία στο τέλος της ημέρας κρινόμαστε από την κοινωνία των πολιτών.

Το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με επιπτώσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις μας προϋποθέτει καθημερινή εγρήγορση για άμεση λήψη αποφάσεων από τη Κυβέρνηση, για βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας και του μέλλοντος των πολιτών μας.

Η καθοδήγηση και στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η υποστήριξη της Γραμματείας που με πλαισιώνει, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ανταπόκριση στις καθημερινές απαιτήσεις και αισθάνομαι ευγνώμων για αυτό.

Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα δεν θεωρώ ότι παίζει κανέναν ρόλο. Η παρούσα διακυβέρνηση έχει επιδείξει έμπρακτα την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων, έτσι ώστε η ικανότητα, η εργατικότητα και η προσφορά να κρίνονται ανεξαρτήτως φύλου και ταυτότητας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Κύπρο δεν έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ισότητα.

Όταν σας έγινε η πρόταση να αναλάβετε τα συγκεκριμένα καθήκοντα βρεθήκατε μήπως μπροστά σε δίλημμα, λόγω της μονιμότητας που είχατε στη Δημόσια Υπηρεσία; Δεν πρέπει να ήταν μια εύκολη απόφαση…

Τα 25 χρόνια εμπειρίας στη δημόσια υπηρεσία από διάφορες θέσεις λειτούργησαν για εμένα περισσότερο ως καταλύτης για τη λήψη της απόφασής μου, παρά ως δίλημμα. Η μονιμότητα δεν ήταν κάτι που με απασχόλησε, ούτε όταν επέλεξα να διεκδικήσω αρχικά θέση στο δημόσιο, ούτε όταν αποφάσισα να παραιτηθώ. Δέχτηκα την τιμητική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί πιστεύω στο όραμα και στο πρόγραμμά του για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και θέλω να συμβάλω ουσιαστικά σε αυτό, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία μου.

Με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας στο σημερινό σας αξίωμα, θα επιστρέψετε μάλλον στον ιδιωτικό τομέα; Σας προβληματίζει η επαγγελματική συνέχεια ή πιστεύετε πως το πέρασμά σας από την υπουργική θέση θα σας βοηθήσει;

Σήμερα που μιλάμε, η έγνοια μου είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, με στόχο να παραδώσουμε έναν καλύτερο τόπο για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δημιουργεί. Είμαι απολύτως αφοσιωμένη στο έργο μου ως υφυπουργός παρά τω Προέδρω και δεν έχω σκεφτεί, ούτε και με προβληματίζει, τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων μου.

ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΑΝ

Η κοινή γνώμη πάντα θα ζητά περισσότερα από την Κυβέρνηση της χώρας. Εσείς είστε ικανοποιημένη για το έργο που έχει παραχθεί; Μπορείτε να ιεραρχήσετε τις 3-4 σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση;

Η κοινή γνώμη πάντα πρέπει και θα έχει μεγάλες απαιτήσεις από την Κυβέρνηση και αυτό είναι όχι μόνο αναμενόμενο αλλά και επιθυμητό, για να βρίσκεται η εκάστοτε κυβέρνηση σε εγρήγορση. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο έργο που έχουμε μπροστά μας, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες, παράγοντας απτά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, ναι, θεωρώ ότι έχει παραχθεί έργο και έχουν μπει οι βάσεις για σειρά πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, κάτι που αποτελεί και την πρώτιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας, αλλά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και ανακοινώσαμε μια νέα ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης προσιτής στέγης, ειδικότερα για τους νέους και την αύξηση του οικιστικού αποθέματος, ενώ η δυνατότητα που δόθηκε στους ιδιοκτήτες υποστατικών να εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας, μέσω της Πολεοδομικής Αμνηστίας που εγκρίθηκε την προηγούμενη βδομάδα, είναι μια κίνηση που ωφελεί πολλούς συμπολίτες μας.

Καθορίσαμε έναν οδικό χάρτη για παραγωγή καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας, μέρος του οποίου είναι το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση από τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη εντάσσονται και οι ενέργειες της Κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα συμβάλουν στη μείωση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας και στην ενεργειακή μας ασφάλεια.

Προτείναμε και πετύχαμε λύσεις σε θέματα τα οποία χρόνιζαν, όπως το ολοκληρωμένο πλαίσιο εκποιήσεων, το πλαίσιο μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, την ΑΤΑ, την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, μέσα από τη συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων. Επίσης, θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας, επιλύοντας στρεβλώσεις που παρουσιάστηκαν.

Στον τομέα της οικονομίας ακολουθούμε πιστά το τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερός και υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα των ορθολογικών και υπεύθυνων χειρισμών της Κυβέρνησης, η οικονομία μας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε., πλησιάζουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά, με στόχο το 60% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Η οικονομική πολιτική μας αναγνωρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και αυτό αποτυπώνεται στις συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ακόμα ένα παράδειγμα αποτελεσματικής πολιτικής είναι το μεταναστευτικό, όπου οι ενέργειες της παρούσας Κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των αφίξεων και τις επιτυχείς επιστροφές, μέσω συντονισμένης δράσης και αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, η Κυβέρνηση προχώρησε σε τολμηρές αποφάσεις, στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η φήμη της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, όπως η συμβολή του FBI στις έρευνες οικονομικού εγκλήματος, αλλά και η σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής και της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, που ενισχύουν τη διαφάνεια και την καταπολέμηση του παράνομου χρήματος.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από τον περασμένο Ιούνιο μπορεί ο κάθε πολίτης να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, άμεσα και κεντρικά, στη νέα σελίδα της Προεδρίας, diakivernisi.gov.cy.

Στην εποχή που ζούμε, όπου έχουμε να διαχειριστούμε πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις, η κρατική μηχανή προχωρά σε μια πιο ανθρωποκεντρική και πολιτοκεντρική προσέγγιση, με οριζόντιο προγραμματισμό και συντονισμό όλων των πολιτικών.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Η συνεργασία σας είναι εποικοδομητική με όλους τους υπουργούς; Στα καθήκοντά σας περιλαμβάνεται και κάποιου είδους αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπουργών, σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα;

Η συνεργασία μου με όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς στηρίζεται στην ειλικρίνεια και την ουσιαστική επικοινωνία, με στόχο την υλοποίηση των στόχων που θέτουμε ομαδικά ως Κυβέρνηση. Ο ρόλος μου είναι πρωτίστως υποστηρικτικός, ώστε το κυβερνητικό πρόγραμμα να υλοποιείται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.

Πρωταρχικός στόχος, δικός μου αλλά και της εξαιρετικής ομάδας που με πλαισιώνει, είναι να παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητο, να εντοπίζουμε τυχόν προβλήματα ή καθυστερήσεις στη διαδικασία υλοποίησης των επί μέρους πρωτοβουλιών και έργων και να συνεισφέρουμε στην επίλυσή τους. Απαιτείται επίσης να διασφαλίζουμε ότι όλα τα μέρη του κυβερνητικού μηχανισμού λειτουργούν συντονισμένα, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια και την παραγωγική συνεργασία.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση «είναι ορφανή», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την έννοια ότι δεν στηρίζεται από κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, δεν κάνει δυσκολότερη τη δουλειά της Κυβέρνησης; Δεν θα ήταν όλα πιο εύκολα με ένα μεγάλο κόμμα δίπλα σας;

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στηρίζεται από μια ευρεία κοινωνική βάση και αυτό αποτελεί τη μεγάλη μας δύναμη. Το γεγονός ότι δεν έχουμε την άμεση στήριξη κάποιου από τα μεγάλα κόμματα δεν μας αποδυναμώνει, αλλά αντιθέτως μας δίνει την ευελιξία να προσεγγίζουμε τα προβλήματα της χώρας με πιο ανοιχτή και ανεξάρτητη πολιτική προσέγγιση.

Προσωπικά το βλέπω ως πρόκληση, αλλά και ως ευκαιρία για περισσότερη διαβούλευση, τόσο με πολιτικές δυνάμεις, όσο και με οργανωμένα σύνολα, ώστε να πετυχαίνουμε κάθε φορά την απαραίτητη στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία.

Αποδεικνύεται δύσκολο να κρατάτε τις ισορροπίες μεταξύ Κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων; Από ό,τι γνωρίζουμε, συχνά – πυκνά έχετε επαφές με τα κόμματα που υπερψήφισαν τον Πρόεδρο. Πώς αποτιμάτε τη συνεργασία που υπάρχει;

Οι επαφές μας με τα κόμματα που στήριξαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι τακτικές και βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό. Οι οποιεσδήποτε διαφορές ή –καλύτερα- διαφορετικές προσεγγίσεις οδηγούν, μέσα από μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και τη σύνθεση ιδεών, σε καλύτερα αποτελέσματα.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Καθώς ασχολείστε και συμμετέχετε στον προγραμματισμό των αποφάσεων της Κυβέρνησης, θα θέλαμε να ξέρουμε πότε θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την πράσινη φορολογία, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος για την οποία η Δημοκρατία δεσμεύθηκε στην ΕΕ να την εφαρμόσει.

Η πράσινη φορολογία είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και αποτελεί μέρος του φορολογικού μετασχηματισμού και προαπαιτούμενο για μια από τις επόμενες δόσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστός σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σύντομα οι νομοθετικές προτάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια δίκαιη κατανομή βαρών, ενισχύοντας την πράσινη ανάπτυξη.

Ποια σημαντικά νομοθετήματα, με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή;

Πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε μια κατ’ αρχήν απόφαση για μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τις συντάξεις των αξιωματούχων καθώς και αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Σύντομα, όλα τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Αναμένονται αλλαγές στις απολαβές και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη χρονιά; Να αναμένουμε αποφάσεις για το κρατικό μισθολόγιο, στη βάση των μελετών που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών;

Με πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εκσυγχρονισμό της δομής του κρατικού μισθολογίου. Μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ληφθούν αποφάσεις. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα ισορροπημένο σύστημα αποδοχών, που θα επιβραβεύει την αποδοτικότητα και την προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More