Monday, December 23, 2024
Home » Εθνική Τράπεζα: Η «ακτινογραφία» του επιτυχημένου placement

Εθνική Τράπεζα: Η «ακτινογραφία» του επιτυχημένου placement

0 comments

Μακροπρόθεσμοι ήταν επτά στους 10 επενδυτές που“μπήκαν” στο placement της Εθνικής Τράπεζας, με το ποσοστό των hedge funds να περιορίζεται σημαντικά, μετά και την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να “ακούσει” τις ενστάσεις της αγοράς, ορίζοντας στα 7,55 ευρώ την τελική τιμή διάθεσης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συνολικά διατέθηκαν 91.471.515 μετοχές. Σύμφωνα με απόφαση τουΔιοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που λήφθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2024, από τις Προσφερόμενες Μετοχές:

(i) 13.720.727 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 15% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά. Συγκεκριμένα: (α) 9.604.509 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 70% των Προσφερόμενων Μετοχών που κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά)κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές (όπως ορίζονται στο εγκεκριμένο από την ΕΚ στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ενημερωτικό δελτίο που σχετίζεται με την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, το “Ενημερωτικό Δελτίο”) και (β) 4.116.218 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 30% των Προσφερόμενων Μετοχών που κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές (όπως ορίζονται στο Ενημερωτικό Δελτίο).

(ii) 77.750.788 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή 85% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Συνολική ζήτηση

Όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Προσφορά (δηλαδή αθροιστικά μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς) ανήλθε σε 954.799.136 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας το συνολικό αριθμό των 91.471.515 Προσφερόμενων Μετοχών προς διάθεση μέσω της Προσφοράς,κατά περίπου 10,4 φορές.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 20.788.653 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 13.720.727 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, κατά περίπου 1,5 φορές, διαιρούμενη ως εξής:

(α) η ζήτηση από τις 3.630 αιτήσεις αγοράς των Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί σε 12.492.169 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 9.604.509 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανεμήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία, κατά περίπου 1,3 φορές, και

(β) η ζήτηση από τις 65 αιτήσεις αγοράς των Ειδικών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί σε 8.296.484 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 4.116.218 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανεμήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία, κατά περίπου 2,0 φορές.

Κατά συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της Προσφοράς, όλες οι Προσφερόμενες Μετοχές πωλήθηκαν.

Τα συνολικά έσοδα του ΤΧΣ που θα συγκεντρωθούν από την Προσφορά, πριν αφαιρεθούν τα έξοδα της Προσφοράς που βαρύνουν το ΤΧΣ, ανέρχονται σε €690.609.938,25.

Σύμφωνα με τη σύμβαση αναδοχής για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση ανάληψης των Προσφερόμενων Μετοχών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά για δικό τους λογαριασμό, όπως αναφέρει το ΤΧΣ σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη ημερομηνία κατά την οποία οι Προσφερόμενες Μετοχές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς αξιογράφων των επενδυτών σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό ΕΛ.Κ.Α.Τ. ορίζεται η 7η Οκτωβρίου 2024 (η “Ημερομηνία Διακανονισμού”). Σημειώνεται ότι η καθορισμένη Ημερομηνία Διακανονισμού εξαρτάται από έναν αριθμό απρόβλεπτων παραγόντων και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα ενημερωθούν με σχετική ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

Τη συμμετοχή τους στη διάθεση του 10% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα έσπευσαν να εξασφαλίσουν κορυφαίοι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κάποιοι από τους οποίους έχουν εξίσου τοποθετηθεί είτε στο προηγούμενο placement της ΕΤΕ είτε και στην πώληση του 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. “Αυτό καταδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια όχι μόνο στην ΕΤΕ, αλλά συνολικά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ‘αγοράζοντας’ το story των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν για τα καλά γυρίσει σελίδα”, σχολιάζουν πηγές με γνώση. Υπενθυμίζεται πως στην α’ φάση της αποεπένδυσης τον περασμένο Νοέμβριο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είχαν λάβει επενδυτές από ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και φυσικά Ευρώπη, με το top15 να αποτελείται από τους Lazard Asset Management, RWC, Wellington, Capital World, Blackrock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery και Fiera Capital. Πολλοί από αυτούς δήλωσαν “παρών” και στο placement της Τράπεζας Πειραιώς (Norges, Pictet, Wellington, Lazard, Robeco, Fiera Capital κ.ο.κ.).

Όσον αφορά στους Έλληνες, την εγγραφή τους στο βιβλίο φέρεται να πραγματοποίησαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και γνωστές εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες.

“Ανεξαρτήτως της κριτικής που μπορεί να ασκήσει ο καθένας στους όποιους χειρισμούς, η διάθεση του 10% στην ΕΤΕ χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, τόσο από πλευράς κάλυψης (σ.σ. 12 φορές στο ξένο και σχεδόν δύο φορές στο ελληνικό βιβλίο όταν στην πρώτη φάση σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 8,04 φορές), όσο και ποιότητας επενδυτών. Και δη, σε μία συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν ήταν, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να θέτει προσκόμματα στη διαδικασία”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Είναι γεγονός, πάντως, πως το Ταμείο αναγκάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να “στενέψει” το εύρος τιμών, όχι μόνο για το κάτω όριο, ως είθισται, αλλά και για το επάνω (από 7,30 ευρώ και 7,95 ευρώ σε 7,40 ευρώ και 7,65 ευρώ), ορίζοντας μία τελική τιμή διάθεσης (7,55 ευρώ), η οποία ήταν με discount σε σχέση, τόσο με τη μέγιστη τιμή του εύρους (7,95 ευρώ), όσο και με την τιμή κλεισίματος της μετοχής πριν το placement (7,844 ευρώ).

Έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από τις αποεπένδυσεις

Συνολικά, τα έσοδα από τον κύκλο της αποεπένδυσης διαμορφώνονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:
94 εκατ. ευρω από την επαναγορά του 1,4% από τη Εurobank.
294 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit.
1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της ΕΤΕ και
1,35 δισ. ευρώ από το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Πλέον, στο ΤΧΣ που από αρχές του 2025 περνά στο Υπερταμείο παραμένει το εναπομείναν 8,39% στην Εθνική Τράπεζα, για το οποίο ισχύει περίοδος lock up ενός έτους και το περίπου 40% που θα έχει μαζί με το e-EΦΚΑ στην Attica Bank μετά την επικείμενη ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00