Monday, September 16, 2024
Home » Εγκαταλείπουμε ταχύτερα από άλλους Ευρωπαίους τα μετρητά

Εγκαταλείπουμε ταχύτερα από άλλους Ευρωπαίους τα μετρητά

0 comments

Λιγότερο «φορτωμένο» με μετρητά φαίνεται πως είναι το πορτοφόλι των Κυπρίων, με το πλαστικό χρήμα να έχει εδραιωθεί για τα καλά στις καθημερινές συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι μεταφορές πιστώσεων, οι πληρωμές με κάρτα και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα να έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό στην Κύπρο από τις αντίστοιχες αυξήσεις της ζώνης του ευρώ, σε όγκο συναλλαγών.

Τα μεγαλύτερα ποσά που δαπανούνται από κυπριακές κάρτεςαφορούν πληρωμές σε παντοπωλεία/ υπεραγορές, τα οποία ισοδυναμούν με 10% και 9% της συνολικής αξίας των πληρωμών με κάρτα, αντίστοιχα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 8ο σε αξία αγαθό/ υπηρεσία που πληρώνεται με κυπριακές κάρτες είναι τα στοιχήματα.

Στην έκθεση για τις στατιστικές πληρωμών – δεύτερο εξάμηνο του 2023, που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα, αναφέρεται ότι οι κυπριακές κάρτες πληρωμών χρησιμοποιούνται πιο συχνά (73%) από εκείνες άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ (56%) και αποτελούν το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμής σε συνολικό όγκο συναλλαγών στην Κύπρο.

Οι μεταφορές πιστώσεων (83%) αποτελούν το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμής στην Κύπρο, σε συνολική αξία συναλλαγών, ενώ οι επιταγές έρχονται δεύτερες κατά αξία (8%), επιβεβαιώνοντας έτσι τη σημαντική τους παρουσία στην εγχώρια αγορά.

Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν τις μεταφορές πιστώσεων (μέση αξία: €4,659) και τις επιταγές (μέση αξία: €3,351) για πληρωμές μεγαλύτερης αξίας, ενώ οι κάρτες πληρωμών χρησιμοποιούνται για πληρωμές χαμηλότερης αξίας (μέση αξία: €63). Υπάρχει μια ξεκάθαρη προτίμηση για μεγαλύτερης αξίας πληρωμές με κάρτα μέσω διαδικτύου, παρά με φυσική παρουσία (δηλ. στο κατάστημα). Είναι αξιοσημείωτο ότι η μέση αξία των διαδικτυακών πληρωμών με κυπριακές κάρτες (€122) ήταν μια από τις υψηλότερες στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ηΚύπρος υποστηρίζει αποτελεσματικά την ανέπαφη τεχνολογία, αφού πέραν του 74% των ATMs στην Κύπρο αποδέχονται κάρτες με λειτουργία ανέπαφης πληρωμής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ ισοδυναμεί με 29%.

Πιο αναλυτικά, στην Κύπρο, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών (εκτός μετρητών) αυξήθηκε κατά 15%, σε 152 εκατομμύρια συναλλαγές το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του20 22, ενώ η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 12% σε€129 δισεκατομμύρια για την ίδια περίοδο αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό στην Κύπρο παρά στη ζώνη του ευρώ.

Ενδεικτικά, στη ζώνη του ευρώ ο συνολικός όγκος το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 7% σε 71 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η συνολική αξία μειώθηκε κατά 7% σε €111 τρισεκατομμύρια για την ίδια περίοδο. Στην Κύπρο οι κάρτες πληρωμών χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 5 φορές συχνότερα από ότι οι μεταφορές πιστώσεων, οι οποίες κατατάγηκαν δεύτερες σε όγκο συναλλαγών. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τα σχετικά μερίδια ανήλθαν σε 73% για τις κάρτες πληρωμών και 15% για τις μεταφορές πιστώσεων.

Ευρωζώνη: Πάνω από τις μισές συναλλαγές γίνονται με κάρτα

Στη ζώνη του ευρώ, οιπληρωμές με κάρτες αντιπροσώπευσαν το 56% του συνολικού όγκου των συναλλαγών και οι μεταφορές πιστώσεων το 21% για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι ι πληρωμές με κάρτα φαίνεται να είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται κυρίως για διασυνοριακές πληρωμές, τόσο σε όγκο (37%) όσο και σε αξία (45%) για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οιυψηλότερες σε αξία διασυνοριακές πληρωμές με κάρτα σημειώθηκαν στη Λιθουανία, ενώ η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψαν τις υψηλότερες σε αξία διασυνοριακές πληρωμές με κάρτα, με βάση την τοποθεσία του εμπόρου. Οι πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε POSs με φυσική παρουσία (δηλ. στο κατάστημα) αντί διαδικτυακά. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο διαχωρισμός μεταξύ πληρωμών με κάρτα με φυσική παρουσία σε POSs και πληρωμών με κάρτα διαδικτυακά ανήλθε σε 72% και 28% σε όγκο, ενώ σε αξία ο διαχωρισμός ήταν 46% και54%, αντίστοιχα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More