Wednesday, October 2, 2024
Home » Είστε κυβερνητικός; Δείτε την αύξηση του μισθού σε ευρώ

Είστε κυβερνητικός; Δείτε την αύξηση του μισθού σε ευρώ

0 comments

Μπορεί η συμφωνία που έγινε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για να τις αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να ευνοεί κάπως τους χαμηλόμισθους σε ποσοστό, ωστόσο τα ποσά που θα λάβουν οι υπόλοιποι είναι πολύ μεγαλύτερα.

Από σήμερα, βάσει της συμφωνίας, οι μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων θα αυξηθούν 1,5%, ωστόσο για τους χαμηλόμισθους, που είναι κάτω από τη δεύτερη βαθμίδα, η αύξηση θα είναι 2,1% και για άλλους χαμηλόμισθους θα είναι 2,4%.Οι αυξήσεις σε ποσά θα κυμανθούν από €331.38 και πέραν των €1,000 τον χρόνο. Συνεπώς, όσο πιο ψηλός είναι ο μισθός κάποιου εργαζόμενου τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει.

Συγκεκριμένα, το κατώτατο όριο των γενικών αυξήσεων επί των βασικών ετήσιων μισθών κάτω των €22,085 θα είναι €331.38 το χρόνο. Δηλαδή, η μηνιαία αύξηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα κυμαίνεται στα €18.40.

Ο «Φ» επεξεργάστηκε τα στοιχεία των μισθών για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζόμενων που έχουν απολαβές πέραν των €22,085 το χρόνο.
– Για τους εργαζόμενους που είναι στην αρχική κλίμακα της Α8 και λαμβάνουν €24,500 το χρόνο, η αύξηση που θα λάβουν θα είναι της τάξης των €367.50 το έτος, που αντιστοιχεί σε €30.50 το μήνα.
– Για εργαζόμενους στην τελική κλίμακα της Α8, με ετήσιο μισθό, τα €35,273, η αύξηση του 1,5% αντιστοιχεί σε €529 το χρόνο ή €44 το μήνα.
– Για μισθούς στην πρώτη κλίμακα της Α9, συνολικού ύψους €30.413, η αύξηση θα είναι €456.19 το χρόνο ή €38 το μήνα.
– Για ετήσιες απολαβές €40.682, που αντιστοιχούν στο τελευταίο στάδιο της κλίμακας Α9, η αύξηση θα είναι €610.20 το χρόνο ή €50.85 το μήνα.
– Για μισθούς στην αρχική κλίμακα της Α10 συνολικού ύψους €34.284, η ετήσια αύξηση θα είναι της τάξης των €514.26, δηλαδή €42.85 το μήνα.
– Εργαζόμενοι που βρίσκονται στην αρχική κλίμακα της Α11 και λαμβάνουν ετήσιες απολαβές €40.525 με την αύξηση του 1,5%, ο μισθός τους θα ανέβει στα €607.87 χρόνο ή €50.65 το μήνα.
– Όσοι βρίσκονται στην αρχική κλίμακα της Α12 και λαμβάνουν ετήσιες απολαβές €44.978, η αύξηση που θα έχουν θα είναι €674.67 το χρόνο που αντιστοιχούν σε €56.22 το μήνα.
– Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην αρχική κλίμακα της Α13 και έχουν ετήσιο μισθό €53.258 αυτός θα αυξηθεί κατά €798.98 το χρόνο ή €66.57 το μήνα.
Στην αρχική κλίμακα της Α14 η αύξηση θα €856.15 το χρόνο ή €71.30 το μήνα. Οι εργαζόμενοι στο αρχικό επίπεδο της Α15 η ετήσια αύξηση θα είναι €970.69 και το μήνα €80.89 και οι εργαζόμενοι στην Α16 η ετήσια αύξηση θα ξεπεράσει τα €1000, δηλαδή €88.75 το μήνα.

Θα πάρουν και οι ωρομίσθιοι

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων στην κρατική μηχανή ύψους 1,5% από την 1η Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κλεοπάτρα Χαραλάμπους ανέφερε πως οι γενικές αυξήσεις, οι οποίες παραχωρούνται μετά από 15 χρόνια, θα δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους της κρατικής μηχανής (μόνιμους και αορίστου χρόνου).
Σε σχέση με τους ωρομίσθιους, είπε πως η αύξηση θα δοθεί μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις.
Εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών την έγκριση του νομοσχέδιου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, καθώς μέσα του μήνα ετοιμάζονται οι μισθοί και οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου ’24.

Μετά από 15 χρόνια

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως το θετικό πρόσημο της οικονομίας, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ακρίβεια δικαιολογούν την παραχώρηση γενικών αυξήσεων στους εργαζόμενους, μετά από 15 χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ Πρόδρομος Χριστοφή, είπε πως την Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλεόνασμα ύψους €700 εκατ., επισημαίνοντας πως όταν υπάρχουν πλεονάσματα δίνονται αυξήσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου, δήλωσε πως το ελάχιστο ποσό αύξησης που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που βρίσκονται στις κατώτατες κλίμακες είναι €27 με €30 το μήνα.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Αντρέας Ηλία, ανάφερε πως οι αυξήσεις είναι απόρροια των θυσιών που έκαναν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.
Εκπρόσωπος της ΟΑΣΟ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επαναφορά των γενικών αυξήσεων.

Σύντομα η τελική μελέτη ΔΝΤ

Από τις αυξήσεις θα επωφεληθούν και οι συνταξιούχοι του κρατικού τομέα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, αυξήσεις δεν θα λάβουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.
Βουλευτές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις αυξήσεις, την ώρα που η Κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την ΕΕ την ετοιμασία μελέτης για εξορθολογισμό του μισθολογίου.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ο Πανίκος Κωνσταντίνου είπε ότι το υπουργείο ανησυχεί για τον ρυθμό αύξησης του μισθολογίου και για τον λόγο αυτό κάλεσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνει μελέτη. Για την ώρα, όπως είπε, έχουν μόνο το προσχέδιο και αναμένουν σύντομα την τελική μελέτη για να ληφθούν αποφάσεις, σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στόχος, όπως είπε, είναι να μπει μακροπρόθεσμα ο ρυθμός αύξησης του μισθολογίου σε ορθολογική βάση, για να μην κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα τα δημόσια οικονομικά.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise