Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανότατα θα υποχωρήσει στο επιτόκιο-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2% σε ετήσια βάση έως το τρίτο τρίμηνο – και μπορεί ακόμη και να πέσει για λίγο κάτω από αυτό. Ομως, μετά την ταχεία πτώση των ρυθμών πληθωρισμού από το ανώτατο όριο του 10,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2022, η διαδικασία μείωσης θα προχωρήσει πιθανώς πολύ πιο αργά τους επόμενους μήνες.
Οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερες τα επόμενα χρόνια από ό,τι πριν από την πανδημία. Βραχυπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τις παρεμβάσεις που βοήθησαν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το άμεσο σοκ κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι πράσινες οικονομικές πολιτικές και οι πιέσεις στους μισθούς θα αυξήσουν το κόστος, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης θα επιτρέψει στις εταιρείες να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει προς το 2,5% σε ετήσια βάση μέχρι τα τέλη του 2025, αφού πρώτα υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από το 2% στα τέλη του 2024.
Η μέχρι στιγμής παρακολούθηση των μισθών από την ΕΚΤ δείχνει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν κατά περίπου 4%-5% σε ετήσια βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 – περισσότερο από το 3% που η ΕΚΤ θεωρεί ως 2% μεσοπρόθεσμα.
Αναμένονται μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο και μετά: Η πτώση των ποσοστών πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, λόγω των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές που παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία και της ανησυχίας ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να μην επιβραδυνθεί επαρκώς για να αποτρέψει τις δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ πιθανότατα θα ακολουθήσει μια προσεκτική προσέγγιση – καθώς δεν θα ήθελε να αναιρέσει την πρόοδό της στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αναμένουμε λοιπόν από την ΕΚΤ να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι δείκτες (OIS) στην ευρωζώνη δεν συνεπάγονται πλέον πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, αλλά μάλλον συμφωνούν με την εκτίμησή μας για τον Ιούνιο. Και αντί για επτά περικοπές από 25 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους, τώρα βλέπουν μόνο τέσσερις – πιο κοντά στη δική μας πρόβλεψη για τρεις. Ερευνα του Bloomberg προβλέπει επτά μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025, αντί των τεσσάρων που προβλέπουμε εμείς.
Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler είναι επικεφαλής οικονομολόγος, senior οικονομολόγος και οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Berenberg αντίστοιχα